Najprostszym sposobem na nadmiar sałatki jarzynowej będzie zrobienie w tym roku odpowiedniej porcji. Nie przesadzajcie z ilością jarzynowej. Jeśli organizujecie święta dla kilku dorosłych członków rodziny i każdy zje po ok. 250-400 g sałatki (wliczając w to dokładkę), wówczas w zupełności wystarczy łącznie najwyżej ok. 1,5-2 kg warzyw. Jeśli jednak omsknie wam się ręka i z rozpędu pokroicie więcej warzyw, nic straconego. Przeróbcie sałatkę jarzynową na coś pysznego - szybko, sprytnie i z pomysłem, zanim się zepsuje. 

Jak rozpoznać zepsutą sałatkę jarzynową?

Zanim zabierzecie się za jej przerabianie, sprawdźcie, czy wciąż nadaje się ona do wykorzystania. Gdy sałatka zaczyna podchodzić wodą, ale smak wciąż jest bez zmian, to znak, że należy szybko ją zjeść lub przerobić.

Dużo powie wam też sam zapach. Odkręćcie słoik, odczekajcie chwilę, aż sałatka odzyska temperaturę pokojową i powąchajcie. Jeśli pachnie kwaśno i smakuje, jakby zaczęła fermentować, trzeba ją już wyrzucić. Znakiem ostrzegawczym jest też gorzki smak. Zwykle wynika on z obecności cebuli i pora, które wcześniej nie zostały wyparzone. Jeśli chcecie, by wasza jarzynowa przetrwała dłużej, nie dodawajcie do niej jajka. Przyspiesza ono psucie się potrawy.

Co zrobić z nadmiarem sałatki jarzynowej? 

Warzywa w majonezie są gotową bazą i nadzieniem do tarty (placka) na słono. Taką tartę zrobicie np. z ciasta francuskiego lub klasycznego ciasta do tarty: z mąki, wody i oliwy. Sałatka jarzynowa będzie też dodatkiem do zapiekanek. Porcje sałatki jarzynowej możecie połączyć z mięsem mielonym (nadziać nią kotlety lub klopsiki). Innym ciekawym pomysłem są jarskie kotlety z sałatki jarzynowej. Zrobicie je w bardzo prosty sposób. 

Co zrobić z sałatki jarzynowej? Przepis na kotlety 

Składniki:

  • 600 g sałatki jarzynowej
  • 1 duże jajko
  • mąka pszenna, bułka tarta lub dowolna ugotowana wcześniej kasza
  • 1/2 pęczka koperku
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania: 

  1. Wyjmijcie sałatkę jarzynową z lodówki. Spróbujcie jej. Powinna być odpowiednio słona. Jeśli jest za mało pieprzna, doprawcie pieprzem. Dodajcie też koperek.
  2. Sałatkę w pokojowej temperaturze zblendujcie na niemal gładką masę i wbijcie do środka jajko.
  3. Wyróbcie ręcznie masę, dosypując stopniowo bułki tartej (lub zamiennika), jeśli masa jest zbyt rzadka.
  4. Uformujcie owalne kotlety i smażcie na dobrze rozgrzanym oleju, aż z obu stron się zrumienią.
  5. Przed podaniem odsączcie z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. 
  6. Podawajcie z ryżem lub z kaszą.