Sos beszamelowy

4.46 (173 ocen)

  • 10 min

Sos beszamelowy to doskonały dodatek do przeróżnych zapiekanek typu lazania, musaka czy nawet do gotowanych warzyw.

  • 10 min

Składniki:

  • 100g masła
    2 łyżki mąki
    250 ml. mleka
    20 ml śmietany kremowej 30%
    gałka muszkatołowa
    sól i pieprz świeżo mielony
    żółtko

Wystaw ocenę:

4.46 (173 ocen)

Zobacz również:

Sosy Sos beszamelowy

Sos beszamelowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • SKŁADNIKI 1. Wszystkie składniki na sos powinny mieć temperaturę pokojową.
  • sos 2. Masło umieszczamy w garnku i na małym ogniu powoli go rozpuszczamy tak aby masło się nie spaliło.
    Wsypuję mąkę na rozgrzany tłuszcz i energicznie mieszamy rózgą, aż nam się składniki połączą.
    Od razu gdy uzyskamy gładką masę wlewamy stopniowo część mleka ze śmietana.
  • sos 3. Mieszamy energicznie trzepaczką, żeby nam nie powstała jedna bryła.
    Sos cały czas mieszam na małym ogniu, aż się nam zagęści do konsystencji gęstej śmietany.
    Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową oraz dodajemy żółtko.Mieszamy i od razu polewamy potrawę.

Porady

Do sosu można dodać chrzan lub musztardę aby uzyskać inny smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gałka muszkatołowa Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować