Młoda kapusta w sklepach i na targowiskach nastraja pozytywnie na wiosnę i poprawia humor. To znak, że już wkrótce na bazarkach pojawi się zdecydowanie więcej nowalijek. Na początek wiosny nie ma nic lepszego do schrupania, niż duża miska zielonej surówki z wyrazistym, choć lekkim sosem. Na samą myśl od razu robi się lżej w pasie. Do surówki z młodej kapusty pasuje nie tylko jabłko, majonez czy koperek, ale również inne dodatki. Będą one kontrastować, ale nie konkurować ze słodyczą królowej wiosennych warzyw - kapustką. Wiosenna kapuściana surówka pasuje zarówno do mięsnych, jak i warzywnych czy serowych i jajecznych kotletów - przełamie ich smak. Będzie wspaniała również do kotletów drobiowych oraz do karkówki i innych tłustych mięs z grilla.
Jak zrobić surówkę z młodej kapusty? Inspiracja Karola Okrasy
Surówka z młodej kapusty wg kucharza jest niezwykła, bo zawiera kilka składników, które przełamują słodycz młodej, słodkiej kapustki. Jest to jabłko, papryczka chili i podstawowa, słodko-kwaśna marynata z dodatkiem ziół. Karol Okrasa do prostej zalewy dodaje 1 gałązkę świeżego rozmarynu lub inne zioła. Podczas gotowania przez kilka minut oddadzą marynacie swój smak i aromat. Gorąca (ale nie wrząca) marynata przez 5-10 minut nie zaparzy, ani nie zagotuje kapusty. Kapusta pozostanie chrupiąca, a zalewa przestygnie. Warzywa w tym czasie przesiąkną smakiem marynaty, a kolor kapusty stanie się jeszcze bardziej wyrazisty.
Pan Karol radzi zalać młodą kapustę jeszcze gorącą (ale nie zdjętą prosto z ognia) marynatą. Przemieszajcie i potrzymacie w niej kapustę przez kilka minut (od 5 do 10 minut). W tym czasie złapie smak i się zmaceruje. Tak samo przygotować możecie również inne rodzaje kapusty, w tym jeszcze tę twardszą i grubszą, zimową. Surówka wychodzi lekko owocowa dzięki jabłkom, a jednocześnie dość kwaśna i ostra - dzięki marynacie i papryczce chili. Jej ilość możecie sobie dozować, w zależności od upodobań. Straci początkową ostrość, jeśli wykroicie z niej większość nasion.
Surówka z młodej kapusty inna niż zwykle - przepis
Składniki na surówkę:
- 1 główka młodej kapusty
- 2 marchewki
- 2 małe pęczki dymki
- 2 kwaśne jabłka
- 1 mała papryczka chili
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
Składniki do marynaty:
- 100 ml octu jabłkowego
- 4 łyżeczki cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 gałązka świeżego rozmarynu (lub 2 liście laurowe kilka gałązek tymianku)
Sposób przygotowania:
- Posiekajcie kapustę w ćwiartki, a następnie w cienkie paski. Przełóżcie do miski.
- Przygotujcie marynatę: wlejcie do rondla ocet, dodajcie cukier i sól. Zagotujcie mieszając, by cukier i sól się rozpuściły. Gdy zalewa się gotuje, dodajcie do środka gałązkę rozmarynu, liść laurowy lub tymianek). Zestawcie z ognia, wyjmijcie rozmaryn, zalejcie kapustę, wymieszajcie i przygotujcie szybko resztę składników.
- Obierzcie marchew i obierzcie ją obieraczką we wstążki, a następnie pokrójcie w cienkie paseczki.
- Umyjcie jabłka i pokrójcie w ćwiartki bez obierania - wykrójcie jedynie gniazda nasienne. Pokrójcie w grubsze, widoczne cząstki.
- Posiekajcie dymkę wraz ze szczypiorkiem..
- Posiekajcie pół papryczki chili w paseczki - część nasion możecie wcześniej wyjąć. Dodajcie wraz z jabłkami, dymką i marchewką do kapusty.
- Dodajcie olej słonecznikowy, wymieszajcie i podawajcie.
Źródło przepisu: Karol Okrasa (YouTube: KuchniaLidla.pl).
Komentarze