Wystarczy chwila nieuwagi, żeby dosypać do garnka nieco za dużo chili lub pieprzu. Najczęstsze metody radzenia sobie ze zbyt ostrymi w smaku potrawami mają swoje wady - sprawdźcie, jak nie popełnić błędu i uratować danie.

Najczęściej popełniane błędy, gdy danie jest zbyt pikantne

Rozrzedzanie

Po długich godzinach gotowania w końcu próbujecie swojego kulinarnego dzieła sztuki i okazuje się, że jest ono zbyt ostre? Pierwszym odruchem zwykle jest rozcieńczenie dania, więc najczęściej po prostu dolewamy do garnka trochę wody, bulionu lub soku pomidorowego, jednak wtedy rozwadniamy wszystkie inne smaki. Warto też pamiętać, że kapsaicyna, czyli związek organiczny odpowiedzialny z ostry smak, nie rozpuszcza się w wodzie, więc taka metoda zwiększy tylko objętość dania, ale go nie zneutralizuje. Co w takim razie najlepiej zrobić? 

  • Kapsaicynę świetnie blokuje kazeina, czyli białko przetworów mlecznych, dlatego znacznie lepiej rozrzedzić danie pełnotłustym mlekiem lub śmietaną niż wodą. 

Dosładzanie i zakwaszanie

Aby złagodzić pikantny smak bez rozcieńczania, niektórzy dosypują do potrawy szczyptę cukru lub małą łyżeczkę miodu. Innym, często stosowanym sposobem, jest wciśnięcie odrobiny soku z cytryny, którego cierpkość niweluje ostry smak. Jednak te sposoby też mają swoje wady:

  • Wszystkie te dodatki pomogą pozbyć się pikanterii, ale przy okazji wpłyną przy tym na smak całego dania

Dodawanie tłuszczu

Kapsaicynę niweluje również dodatek tłuszczu, dlatego zbyt ostre potrawy można uratować sporym kawałkiem masła lub kilkoma łyżkami oliwy. Sposób ten, podobnie jak powyższe, niesie jednak pewne skutki:

  • Znacznie zwiększa się kaloryczność całego dania,
  • Sprawia, że potrawa jest cięższa dla żołądka,
  • Powoduje, że danie zostawia na ustach nieprzyjemny, tłusty film.

Jak złagodzić ostrość potrawy bez zmiany smaku i konsystencji?

Jeśli więc zależy wam na zniwelowaniu pikanterii, bez rozcieńczania oraz zmiany smaku i konsystencji potrawy, mamy jeszcze lepsze i banalnie proste rozwiązanie. Okazuje się, że nasz obiad skutecznie uratuje dodatek pewnego taniego i popularnego w każdej kuchni produktu. Do garnka z gotującą się potrawą należy wrzucić obranego i przekrojonego na pół surowego ziemniaka. Mączyste warzywo zadziała niczym gąbka, która wchłonie nadmiar ostrości. Kiedy ziemniak zmięknie, wystarczy go wyłowić z garnka, a danie znów stanie się przyjemnie delikatne w smaku.