Ten pieczony kurczak smakuje jak z rożna, jest jednak bez porównania bardziej soczysty. Odchodzące od kości, kruche mięso to zasługa niezwykłej marynaty, zrobionej na bazie soli, która doskonale zatrzymuje wilgoć w mięsie. To jednak nie koniec trików, zastosowanych przy tym wykwintnym daniu. Zobaczcie, co zrobić, by kurczak także pięknie się zarumienił. 

Jak przygotować kurczaka w solance? 

Namaczanie mięsa w mleku lub maślance to znane sposoby na dodanie wilgotności kotletom i pieczeniom. Tym razem jednak warto sięgnąć po sól i połączyć ją z wodą. Dzięki temu powstanie solanka, która zatrzyma cenne soki wewnątrz pieczystego. Marynowanie i pieczenie w soli, to praktyka stosowana od dawna, potrawy przygotowane w ten sposób są miękkie, delikatne i niewyobrażalnie soczyste. 

Aby przygotować solankę, wsypcie do wody sól, w ilości 3 łyżki na litr płynu. Zanurzcie surowego kurczaka w tym roztworze i wstawcie go do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie osuszcie go i zabierzcie się za przyprawianie. 

Jak sprawić, żeby skórka kurczaka była chrupiąca? 

Chrupiąca skórka to niewątpliwy atrybut każdej pieczeni. Jej złoto-brązowa powierzchnia i maślany smak to coś, co sprawi, że kolejne porcje tego dania będą znikać w błyskawicznym tempie. Jak ją przygotować? Wystarczy, że osuszonego z solanki kurczaka, tuż przed pieczeniem, nasmarujecie masłem z przyprawami. Zróbcie to zarówno od zewnątrz jak i od środka. Pamiętajcie jednak, żeby tłuszcz miał podobną temperaturę, co mięso. Rozpuszczone, ciepłe masło w zetknięciu z zimnym kurczakiem zwarzy się i będzie miało mydlaną konsystencję.