Dania postne, choć skromne, mogą być smaczne. My, Polacy, jesteśmy w tym ekspertami. Jeśli do tej pory wydawało wam się, że jesteście specjalistami w robieniu gołąbków, sprawdźcie nietypowy przepis Tomka Strzelczyka i jego babci. Taka wersja klasycznego kapuścianego dania zaskakuje postnym, ale niezwykle bogatym w smaku farszem. Wszystko dzięki pewnemu sprytnemu trikowi związanemu z gotowaniem gołąbków. Oprócz wody z parzenia liści będzie do tego potrzebne coś jeszcze. 

Jak zrobić gołąbki, żeby były smaczniejsze? Sposób Babci Tomka Strzelczyka

Tomasz Strzelczyk od lat serwuje na swoim YouTube'owym kanale najróżniejsze przepisy, ale zdecydowanie najbardziej wyjątkowe są te nagrywane wspólnie z jego babcią Marysią. W 1 z takich filmów pojawiła się receptura na postne gołąbki z farszem ze startych ziemniaków, kaszy i grzybów. Film był na kanale hitem. Obejrzało go już ponad 2,4 mln Polaków. Jak wspomina babcia kucharza, dawniej żyło się skromnie i nie marnowało żywności, stąd takie przepisy były bardzo popularne.

Nie odejmuje to jednak im smaku, gdyż mimo postnych składników, gotowane gołąbki są miękkie, soczyste, pełne aromatu i głębokiego smaku. Pan Tomasz gotuje je w mieszance bulionu, wywaru z kapusty i wody z moczenia grzybów. Taka potrójna mieszanka sprawia, że danie zachwyca z każdym kęsem. Zobaczcie dokładny przepis poniżej i spróbujcie sami.

Przepis na postne gołąbki Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 główka kapusty
  • 1 garść suszonych grzybów
  • 300 ml wody z moczenia grzybów + woda z parzenia kapusty
  • 500 g ugotowanej grubej kaszy jęczmiennej
  • 500 g surowych ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku.

Dodatkowo: masło do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Zanim zaczniecie robić gołąbki, namoczcie grzyby w 300 ml ciepłej wody, aż zmiękną. Nie odlewajcie wody, będzie potrzebna. 
  2. Kapustę pozbawcie głąba i gotujcie w osolonej wodzie z odrobiną oleju przez około 10 minut.
  3. Gdy zaczną z niej odchodzić liście, ostrożnie wyciągnijcie wyjmujcie je na talerz jeden po drugim. Na koniec z każdego liścia wytnijcie twardy nerw.
  4. Zróbcie farsz: posiekajcie drobno namoczone grzyby. Cebulę obierzcie i pokrójcie w kostkę, a następnie podsmażcie na maśle. W międzyczasie ziemniaki obierzcie, zetrzyjcie na drobnych oczkach tarki i porządnie odciśnijcie na sicie lub przez gazę. Starte ziemniaki wymieszajcie z ugotowaną kaszą, podsmażoną cebulką i siekanymi grzybami. Na koniec dodajcie jajka, doprawcie całość do smaku solą z pieprzem i dokładnie wymieszajcie.
  5. Każdy liść kapusty nadziejcie farszem i szczelnie zawińcie. Tak przygotowane postne gołąbki ułóżcie w dużym garnku wyłożonym na dnie kilkoma liśćmi kapusty.
  6. Z wierzchu również przykryjcie je liśćmi kapusty i zalejcie całość mieszanką bulionu, wywaru po parzeniu kapusty i wody z moczenia suszonych grzybów. Tak przygotowane gołąbki gotujcie przez około 2 godziny i gotowe.

Źródło: Youtube.com/@ODDASZFARTUCHA