Polskie książki kulinarne, wydane w Polsce, nie ograniczają się jedynie do polskiej kuchni. Pozwalają nam odkrywać przepisy na różnorodne dania z kuchni świata, ale też w wersji zdrowszej lub fit dla osób, które pilnują kalorii. Wybraliśmy zestawienie TOP7 książek, które warto mieć w swojej kulinarnej biblioteczce. Teraz w specjalnej promocji na www.kultowy.pl, aż do 75% taniej!

Kalicińscy od kuchni

W książce Kalicińscy od kuchni Małgorzata Kalicińska, autorka bestsellerów, oraz jej brat Mirosław Kaliciński, pasjonat gotowania i smakosz, zabierają czytelników w podróż po krainie smaków. Prócz pełnych pasji opowieści o jedzeniu, czytelnik znajdzie tu kilkadziesiąt wyjątkowych przepisów. Każdy z nich wielokrotnie przetestowany przez rodzeństwo Kalicińskich, ludzi, dla których życie musi być pełne smaku. 

Wyśmienite ciasta owocowe

Trudno oprzeć się kuszącym smakom owocowych ciast. Tort ananasowo-kokosowy, wiśniowe lody czy malinowy sernik - to tylko niektóre spośród wyśmienitych deserów, na które przepisy Czytelnik znajdzie w tej książce. Wszystkie ciasta zostały wymyślone i przetestowane przez czytelników miesięcznika "Przyślij przepis".

Wysmakowane. Według bloga kaszamanna.com

"Wysmakowane" to pierwsza książka autorska Karoliny Kosowicz i Magdaleny Rajchelt, twórczyń bloga kaszamanna.com. Nie dajmy się jednak zwieść pozorom – wysmakowane nie oznacza skomplikowane, elitarne, wymagające. Wręcz przeciwnie, autorki uwielbiają prostotę, a gotowanie jest dla nich źródłem relaksu i przyjemności. Produkty, które przyrządzają, można znaleźć w każdym osiedlowym sklepie, a z przygotowaniem zaproponowanych potraw poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Zupy, sałatki, desery – podzielmy się nimi z naszymi najbliższymi. O to chodzi w gotowaniu!

Gotuj z najlepszymi. Autorskie przepisy uczestników i jurorów akcji Mistrz Smaku

Kim jest Mistrz Smaku? W każdym domu mamy osoby, które nie tylko świetnie gotują, lecz także dzięki swojej pasji pozytywnie wpływają na innych. Zbierają ich przy rodzinnym stole, uczą, jak jeść zdrowo i różnorodnie, tworzą piękne wspomnienia… Mama, dzięki której do dziś pamiętasz smaki z dzieciństwa, babcia, która robi najlepsze pierogi na świecie, mąż – mistrz grilla, córka – miłośniczka kuchni wegetariańskiej, sąsiadka, u której zawsze pachnie domowym ciastem. Są jednymi z nas. Pod opieką szefa Roberta Sowy i szefa Michela Morana powstał zbiór fantastycznych, wypróbowanych receptur na domowe pyszności!

Słodko-Zdrowe. Słodycze w Twojej zdrowej diecie - Siostry Bukowskie

To zbiór fantastycznych deserów, które... nie są bombą kaloryczną! Fit wersje na popularne klasyki, jak tiramisu, beza czy sernik, a do tego słodkości inspirowane popularnymi batonikami czy tortami. To propozycje obok których nie może przejść obojętnie żaden fan łakoci.

Mateusz Zielona - MasterChef - Kuchnia w stylu wolnym

MasterChef Mateusz Zielonka to mistrz improwizacji w kuchni. Uwielbia kuchnię wschodnią, szaleje z orzechami, a czasem skusi się też na coś słodkiego. Jeśli macie ochotę przetestować kuchnię surfera, który urzekł jurorów programu MasterChef Polska - to książka dla Was!