Na profilu TasteAtlas na Facebooku regularnie pojawiają się zestawienia potraw z całego świata i głosami fanów z różnych krajów wybiera się najpopularniejsze dania, a tym samym przepisy na nie. Światowy atlas smaków w sierpniu 2022 zaktualizował listę zup, które cieszą się największym uznaniem. Można by przypuszczać, że to właśnie klasyczny rosół będzie najmocniej reprezentować Polskę, ale fani dobrego jedzenia na miejscu piątym ulokowali swoimi głosami żurek!

Polski żurek w TOP5 najpopularniejszych zup świata

Polska zupa to w wielu domach pierwsze danie na obiad, bez którego po prostu ten posiłek nie ma racji bytu. Ale żurek kojarzy nam się przede wszystkim z potrawami na Wielkanoc, stąd nieco zaskakujący werdykt, że właśnie sezonowy żurek zajął tak wysokie miejsce. Żurek z białą kiełbasą gotujemy na śniadanie wielkanocne, a poza tą okazją pojawia się na stołach z dodatkiem kiełbasy wędzonej oraz jajka na twardo - wtedy nie jest też aż tak obficie doprawiany tartym chrzanem. W rankingu przed "naszą" polską zupą pojawiły się 4 inne dania. Dwa z nich to potrawy kuchni azjatyckiej, a pozostałe pochodzą z krajów Europy Północnej. Na liście pojawił się też wspominany wyżej rosół na 36. pozycji, a także barszcz czerwony czysty na miejscu 30.

Najpopularniejsze zupy świata - ranking TasteAtlas

Tuż przed żurkiem znalazł się na miejscu 4. esencjonalny bulion z Japonii. Tonkotsu Ramen to podstawowy ramen na bulionie, przygotowywany z samych kości i racic wieprzowych. Tradycyjnie podawany jest z marynowanymi boczkiem i jajkiem ugotowanym na półmiękko. Ponadto dla lepszego efektu wizualnego podania i smaku dodaje się arkusze nori i posiekany szczypior. Podium otwiera szkocka zupa rybna Cullen skink. To gęsta zupa z wędzonej białej, nietłustej ryby (w oryginalne plamiaka), ziemniaków i cebuli. Miejsce drugie zajęła Lohikeitto, czyli zupa z łososiem. To popularne danie w Finlandii i krajach nordyckich. Wśród składników znajdziemy m.in. filety łososia, gotowane ziemniaki i pory. Gorącą zupę przed podaniem doprawia się posiekanym koperkiem. W klasycznym przepisie zupę zabiela się mlekiem, ale współcześnie często pomija się ten dodatek. I w końcu miejsce pierwsze - tutaj konkurencję pokonała tajska Khao Soi. To pyszna zupa z północnych regionów Tajlandii, podawana z chrupiącym makaronem. Wyrazistego smaku nadaje jej pasta o tej samej nazwie.

Polski żurek - jak zrobić go perfekcyjnie?

Na koniec podpowiadamy, jak ugotować idealny żurek. Ta polska zupa wyróżnia się wyrazistym, lekko kwaskowatym smakiem. Być może właśnie to ta cecha najbardziej oczarowała ludzi z całej świata! Dobry żurek gotujemy z użyciem bulionu oraz zakwasu na żurek. Najlepiej będzie użyć zakwasu, który przygotowujemy w domu. Domowy zakwas na żurek z receptury dziadka-piekarza z żytnie mąki z otrębami to nasz sprawdzony sposób na taki starter. Dobry żurek musi pachnieć czosnkiem i majerankiem, obowiązkowo doprawiony zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem. Niekiedy dodaje się też 1-2 suszone grzyby - podbiją jeszcze mocniej smak zupy. Żurek serwujemy w głębokich talerzach, ale z pewnością w wersji gęstej zupy furorę zrobi żurek w chlebie.