Portal TasteAtlas regularnie publikuje zestawienia potraw pogrupowanych w zależności od rodzaju czy sezonu. W ten sposób kształtując popularność poszczególnych rodzajów kuchni daje możliwość rozpropagowania poszczególnych potraw i przepisów na nie. Tym razem pojawił się zaktualizowany ranking z daniami... street food. I chociaż ta kategoria nie do końca kojarzy nam się z daniami, które znalazły się na liście TOP50, mamy w niej honorowy, polski pierwiastek, którym z pewnością chcemy się chwalić dalej!

Pierogi w rankingu TasteAtlas

Twórczy TasteAtlas pod określeniem street food zebrali po prostu klasyczne, wyróżniające dany kraj dania. Niekoniecznie sprzedawane "na ulicy". W TOP3 tym razem wyróżnione zostały dania kuchni malezyjskiej, filipińskiej i japońskiej. Miejsce trzecie zajęły Karaage, czyli panierowane kawałki mięsa smażone w głębokim tłuszczu. Zazwyczaj to kurczak Karaage - smażony w swego rodzaju tempurze. Srebrny medal i miejsce drugie należą do Lumpiang Shanghai - filipińskiej odmiany sajgonek. Od klasycznych sajgonek różnią się tym, że farsz zawijany jest w jajeczny naleśnik a nie papier ryżowy. I najlepszy w zestawieniu - malezyjski płaski chlebek Roti canai. Przypomina trochę placki naan czy nasze podpłomyki. A gdzie w tym wszystkim pierogi?

Polskie pierogi znalazły się na 22. miejscu wśród najpopularniejszych 50 kulinarnych propozycji. I to niestety jedyne danie w tym zestawieniu, chociaż możemy pochwalić się zarówno świetnym, kilku składnikowym pieczywem w stylu Rosi, jak i rozmaitymi smażonymi pysznościami - chociażby racuchami. 

Jakie pierogi jedzą Polacy?

Warto wymienić te klasyczne przepisy i warianty na pierogi, które królują w polskich kuchniach. Zdecydowanie przez cały rok popularnością cieszą się pierogi ruskie - w 2022 roku często określane jako "ukraińskie", ale zgodnie z pochodzeniem nawiązujące do kuchni Rusi, a nie Rosji. Twaróg do nadzienia na pierogi pojawia się w wersji wytrawnej z ziemniakami, ale druga propozycja to pierogi z serem na słodko - najchętniej jedzone latem. Podobnie jak wszystkie wersje z owocami np. pierogi z borówkami. Przepisy na pierogi szczyt zainteresowania świętują w grudniu - bo właśnie na Wigilię i Boże Narodzenie lepimy hurtowe ich ilości. Na świątecznym stole muszą pojawić się przecież pierogi z kapustą. Od pewnego czasu do grona bezmięsnych typów dołączyły też pierogi z soczewicą czy pierogi z serem i szpinakiem.