Co podać na pierwsze danie?

Zupa na pierwsze danie może być przygotowana z różnych warzyw, takich jak np. marchewka, seler, pietruszka, kalarepa czy burak. Najczęściej w polskich domach na stołach pojawia się zupa pomidorowa, ogórkowa, szczawiowa, kalafiorowa, fasolowa, ziemniaczana, rosół, barszcz, żurek oraz zupa wielowarzywna. Rosół to przykład dania na obiad, które podaje się podczas ważnych uroczystości, takich jak np. wesele, pierwsza komunia święta, chrzciny czy ważne jubileusze. Barszcz czerwony jest kojarzony głównie z wigilią oraz świętami Bożego Narodzenia. W okresie wielkanocnym króluje natomiast żurek i barszcz biały.
 
Zupę można przygotować w tradycyjnej wersji na wywarze z mięsa i kości, a także w wersji wegetariańskiej – wyłącznie na bulionie warzywnym. Warto również zrobić na obiad zdrową i sycącą zupę krem, która wychodzi świetna m.in. z dyni, brokuła, kalarepy, ziemniaków i cebuli. Zupa na pierwsze danie może zostać zabielona za pomocą śmietany, a jej smak nieraz bywa wzbogacany o słoninę. Warto jednak pamiętać, że dodając do zupy składniki pochodzenia zwierzęcego zwiększamy jej kaloryczność, a także sprawiamy, że dostarcza do organizmu szkodliwego dla zdrowia cholesterolu. W związku z tym lepiej spożywać takie dania wyłącznie od czasu do czasu. Zdrowszym rozwiązaniem będą dietetyczne zupy przygotowane wyłącznie ze składników roślinnych.
Zupa na pierwsze danie będzie bardziej sycąca i smaczniejsza, jeżeli zostanie do niej dodany makaron, ryż, ziemniaki, fasola, soczewica, ciecierzyca czy inne rośliny strączkowe.  

Pomysły na pierwsze danie na obiad

Na pierwsze danie świetnie nadaje się zupa jarzynowa z młodych warzyw, takich jak kalafior, ziemniaczki, fasolka szparagowa i włoszczyzna. Jest to pożywne danie, które wychodzi najsmaczniejsze w wersji zabielanej śmietaną i na skrzydełkach drobiowych. Warto przyprawić ją koperkiem oraz lubczykiem. Można podać tego typu zupę jarzynową z dodatkiem cienkiego makaronu. Świetnie sprawdzi się na co dzień, zwłaszcza w sezonie na warzywa.

W okresie postnym doskonale sprawdza się zupa szczawiowa z jajkiem. Wychodzi wyśmienita z dodatkiem młodych ziemniaczków, jajek oraz włoszczyzny. Najlepiej zrobić ją na żeberku wieprzowym. Zupa ta posiada charakterystyczny, mocno kwaskowaty smak, co upodabnia ją do żurku.  

Pomysłem na pierwsze danie obiadowe może być również zapiekana zupa cebulowa. Jest to prosty i tani posiłek, z którego przygotowaniem poradzi sobie każdy. Cebula dobrze komponuje się z dodatkiem czosnku, masła, a także takich przypraw jak zioła prowansalskie, słodka papryka, kurkuma i pieprz. Zupę cebulowa warto podawać razem z chlebem tostowym oraz posypać startym serem.
 
Jeszcze inną inspiracją na pierwsze danie jest zupa kolorowa z pomidorami i papryką. Stanowi ciekawe rozwiązanie dla tych osób, którym znudziła się już tradycyjna pomidorowa. W tym przypadku obok pomidorów można wykorzystać takie warzywa jak czerwona papryka, marchewka, pietruszka oraz seler. Zupa w tej wersji doskonale syci i rozgrzewa.  
Wartym uwagi pomysłem na pierwsze danie obiadowe może być ponadto zupa-krem kartoflana z majerankiem. Można przygotować ją w wersji wegetariańskiej, wykorzystując w tym celu bulion warzywny. Świetnie smakuje z dodatkiem suszonego lubczyku, majeranku, pietruszki i ziela angielskiego. Należy zabielić ją za pomocą śmietany, po czym zmiksować blenderem na gładki krem. Zupę w tej wersji polecamy podczas postu oraz na co dzień.

Lekkie zupy na pierwsze danie

Zupa na pierwsze danie może być lekka, zdrowa i dietetyczna – bez dodatku śmietany czy tłustego mięsa. Ciekawym pomysłem jest zupa dyniowa z serowymi kluseczkami. Doskonale rozgrzewa, syci i zaskakuje swym oryginalnym smakiem. Najlepiej wychodzi z dodatkiem serka mascarpone. Aby nadać jej rozgrzewających właściwości, dobrze jest dodać do niej cebulę, imbir, czosnek oraz gałkę muszkatołową. Zupa ta wybornie smakuje podana z prażonymi pestkami dyni.  
Polecamy także zupę krem z pieczonej papryki. Wychodzi mocno rozgrzewająca z dodatkiem ostrej papryki. W wersji dietetycznej najlepiej zrobić ją na bulionie warzywnym. Oprócz papryki bazę zupy stanowią pomidory. Danie to smakuje zwłaszcza dzieciom, którym można w ten sposób podać zdrowe warzywa.