Jak wygląda oregano kubańskie?

Oregano kubańskie na pierwszy rzut oka możemy pomylić z miętą, gdyż liście tych dwóch roślin mają podobny kształt i kolor. Kiedy im się przyjrzymy, zauważymy jednak różnicę - listki kubańskiego oregano są bardziej mięsiste i mają delikatnie omszoną powierzchnię. Przy poruszeniu wydzielają intensywny, ziołowy zapach przypominający majeranek, a po przełamaniu wypływają z nich kropelki soku. Roślina przyjmuje formę krzewu, który osiąga maksymalnie niewiele ponad pół metra wysokości. Wyciągnięte pionowo łodygi niekiedy zakończone są fioletowymi kwiatami w kształcie kłosa.

Wbrew temu, co sugeruje jego nazwa, kubańskie oregano ani nie jest podgatunkiem popularnej u nas lebiodki pospolitej, ani nie pochodzi z Kuby. Jest co prawda spokrewnione z właściwym oregano, lecz należy do innego rodzaju. Najbliżej mu do komarzycy, którą sadzimy na balkonie, aby odstraszała insekty. Ojczyzną tego zioła jest Afryka Południowa oraz Azja Południowo-Wschodnia, zwyczajowo jednak nazywa się je kubańskim z uwagi na dużą popularność w krajach karaibskich. W tamtejszym gorącym klimacie rośnie bowiem znacznie lepiej niż zwykłe oregano i jest używane jako jego zamiennik w kuchni.

Oregano kubańskie: właściwości

Oregano kubańskie znajduje zastosowanie nie tylko jako przyprawa, ale także środek leczniczy. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo. Dzięki wysokiej zawartości olejków eterycznych, a w szczególności tymolu, łagodzi kaszel, katar i ból gardła. Inhalacje ze świeżych, zmiażdżonych liści lub naparu pomagają w udrożnieniu dróg oddechowych, lecz najlepiej stosować je sporadycznie, gdyż tymol w zbyt dużych dawkach jest trujący.

Mięta kubańska, podobnie jak spokrewniona z nią komarzyca, skutecznie odstrasza owady. Aby pozbyć się insektów, warto więc zasadzić ją w doniczce na parapecie. Roślinę można także ususzyć i zapakować do saszetki zapachowej, choć proces ten trwa długo z uwagi na niezwykle soczyste liście.

Do czego pasuje kubańskie oregano?

Oregano kubańskie charakteryzuje się intensywnym smakiem przypominającym połączenie mięty, tymianku i oregano. Świetnie sprawdza się więc jako dodatek do aromatycznych dań kuchni karaibskiej i azjatyckiej. Pasuje również do orzeźwiających napojów oraz ziołowych sosów i zup. Doskonale podkreśla smak mięsa, ryb i owoców morza. Najlepiej stosować je świeże, po uprzednim posiekaniu.

W jakich daniach szczególnie warto wypróbować kubańskie oregano?
Smakoszom azjatyckich potraw do gustu przypadnie marchewka w koreańskim stylu. Sekret smaku tej sałatki tkwi w przyprawach, które nadają zwyczajnej marchewce wyjątkowego aromatu. Warto zastosować mniej popularne zioła, takie jak mięta kubańska czy pokrzywa.

Brązowy ryż z warzywami to pomysł na szybki i sycący posiłek bez mięsa. Za sprawą ziół i korzennych przypraw smakuje jak danie azjatyckie. Aby zwiększyć zawartość białka, można dodać do niego tofu lub ciecierzycę, a dla osób niebędących na diecie roślinnej - pierś z kurczaka.

Jeśli szukasz pomysłu na nietypowy obiad, wypróbuj czekoladowy gulasz ze schabu. Sos z dodatkiem gorzkiej czekolady oraz aromatycznych ziół zaskoczy domowników! Potrawę tę warto przygotować zwłaszcza w chłodny dzień - doskonale rozgrzewa.

Sałatka ziemniaczana z rumianym seremto potrawa, w której możemy wykorzystać warzywa zalegające w lodówce. Jej kolejną zaletą jest łatwość przygotowania - zrobimy ją w kilkanaście minut. Dzięki dodatkowi sera i ziemniaków jest nie tylko smaczna, ale i sycąca.

Ziemniaczane pancakes z piwem są zupełnie nową odsłoną tradycyjnych placków ziemniaczanych. Za ich orzeźwiający smak odpowiadają nie tylko zioła, ale także piwo. Dla jeszcze lepszego efektu wybierzmy trunek smakowy z dodatkiem limonki.