Takie ciasto możecie też śmiało postawić na świątecznym stole. Będzie lżejszą alternatywą dla kremowych, maślanych serników, makowców czy ociekających słodyczą miodowników. Nie będziecie musieli wyliczać sobie, ile kawałków możecie zjeść. Sekretem słodyczy ciasta czekoladowego bez mąki jest dodatek owoców. A co zastąpi białą mąkę?

Ciasto czekoladowe bez mąki - jak zrobić taki deser? 

W przypadku słodkich wypieków bez mąki, zamienić ją można na:

  • zmielone, wysuszone orzechy włoskie lub laskowe 
  • ugotowaną i zmieloną ciecierzycę (lub zmieloną suchą)
  • startą cukinię, jabłka lub marchewkę
  • zmielone lub namoczone płatki owsiane (błyskawiczne lub górskie) 

Wszystkie te produkty z odpowiednimi dodatkami pomogą związać i spulchnić ciasto. Zamienniki mąki to też świetne rozwiązanie, jeśli macie w rodzinie osoby na diecie bezglutenowej, które nie mogą jeść zwykłej mąki pszennej. W naszym przepisie zamiennikiem mąki są namoczone płatki owsiane. Błyskawiczne, jak przygotowanie tego ciasta. Resztę zrobi piekarnik.

Ciasto czekoladowe bez mąki nie zawiera również dosypanego cukru - chyba, że nagniecie zasady i zdecydujecie się jednak na polewę czekoladową. Cukier zastępują tutaj rozgniecione, dojrzałe banany, które są bardzo słodkie. Nawet jeśli nie przepadacie za bananami w cieście, w tym przypadku dajcie się skusić. Ciasto czekoladowo-bananowe wychodzi superwilgotne - dzięki pulpie bananowej zachowa świeżość tak długo, jak klasyczny chlebek bananowy

Ciasto czekoladowe z bananami - przepis

Składniki (na formę o średnicy 20 cm):

  • 120 g błyskawicznych płatków owsianych
  • 250 ml gorącego mleka
  • 3 łyżki kakao w proszku
  • 2 duże dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na polewę:

  • 100 g deserowej lub gorzkiej czekolady
  • 50 ml gorącego mleka

Polewa jest opcjonalna, możecie z niej zrezygnować lub zamienić na pokruszone orzeszki).

Sposób przygotowania: 

  1. Podgrzejcie mocno mleko i przelejcie je do miski. Wsypcie płatki owsiane, wymieszajcie i namoczcie przez ok. 10 minut.
  2. W międzyczasie obierzcie banany i rozgniećcie je widelcem w innej misce.
  3. Wbijcie jajka do owoców i połączcie za pomocą trzepaczki. 
  4. Do bananów rozkłóconych z jajkami dodajcie kakao, sól i proszek do pieczenia, ponownie wymieszajcie, by nie było grudek.
  5. Napęczniałe płatki przełóżcie do bananów z jajkami i dokładnie wymieszajcie, by wszystkie składniki się połączyły. 
  6. Wyłóżcie formę papierem do pieczenia, przelejcie do niej ciasto i równomiernie rozprowadźcie. 
  7. Posypcie ciasto pokruszonymi orzechami i pieczcie w temp. 180 st. C przez ok. 40 minut. 
  8. Gdy ciasto kończy się piec, przygotujcie polewę czekoladową: połamcie czekoladę i zalejcie ją gorącym mlekiem. Wymieszajcie do rozpuszczenia się czekolady. Podczas stygnięcia powinna zacząć gęstnieć. 
  9. Wyjmijcie ciasto z piekarnika, z formy i pokryjcie je stygnącą polewą.