Przetwory na zimę - 20 propozycji
Przetwory na zimę to sposób na zatrzymanie...
Starodawny,tradycyjny przepis na najlepsze ogórki kiszone
Ogórki kiszone - przepis tradycyjny
Porady
-Przepis na ogótrki kiszone - porady
- ogórki do kiszenia powinny być umyte i pozostawione do wyschnięcia-nie mogą być mokre;gdyż przetwory mogą się nie udać;szybciej się zepsują w słoiku;
-układając ogórki w słoiku powinny być też równej wielkości-łatwiej jest je układać;jeżeli są większe ---układamy na spodzie dużego słoika ,a na wierzch układamy te mniejsze;
-ogórki w słoiku powinny być ułożone ciasno ;by nie wypływały po wlaniu zalewy;dysponując małymi -ogórkami upychamy je we wszystkie możliwe miejsca w słoiku;
-ogórki do kiszenia nie mogą być uszkodzone;bez plam i zadrapań
-słoiki należy wyparzyć ;można to zrobić na 3 sposoby:zalewając wrzątkiem i pozostawiając na kilka minut lub wystarczy włożyć je na ok 15 min do nagrzanego piekarnika do 140 stopni,albo do mikrofalówki na ok 5 min ustawiając odpowiedni program
-słoiki nie mogą być wyszczerbione oraz nakrętki nie mogą być zardzewiałe
-zalewając ogórki zalewą musi ona pokryć je w całości ;żaden nie może zostać odkryty
-na gotowych przetworach warto nakleić naklejki z datą produkcji ;)
Komentarze