Surówka z selera to dla mnie od dziecka trudny temat - ze względu na kontrowersyjne, często obecne w niej rodzynki. Nie przepadam za nimi nigdzie - ani w serniku, ani w surówkach. Od zawsze oddawałam swoją porcję dla chętnych lub ewentualnie wybierałam je widelcem, dziubiąc przy obiedzie. Od jakiegoś czasu robię jednak wersję surówki z selerem, którą pokochają wszyscy od pierwszej łyżki. Pasuje do każdego mięsa i jest supersoczysta - nie tylko dzięki sosowi, ale i specjalnemu dodatkowi.
Co pysznego można zrobić z selera korzeniowego?
Seler korzeniowy jest u nas, podobnie jak por, zdecydowanie niedoceniony. Oprócz rosołu (i wywaru na inne zupy) czy surówki, zrobicie z niego inne zaskakujące, smakowite dania.
Seler korzeniowy kroję czasami w grubsze plastry, podgotowuję przez 10-15 minut, a następnie panieruję i smażę jak kotlety schabowe. Zanurzam je z obu stron w roztrzepanym jajku. Następnie lądują one w mieszance bułki tartej lub panko z ulubionymi przyprawami - do kurczaka, kotletów mielonych, gyrosa lub do ryb. Kotlety z selera podaję z surówką z marchewki i kaszą, okraszoną podsmażoną cebulką (u mnie zwykle orkiszowa lub gryczana palona).
Seler to też doskonałe warzywo na białą zupę-krem. Do kremu z selera pasować będą ziemniaki, jabłko, biała część pora i gałka muszkatołowa. Robię ją na bulionie drobiowym lub warzywnym. Do takiego kremu będzie pasować również śmietanka z chrzanem. Zabielam i przy okazji jednocześnie doprawiam nią zupę.
Surówka z selera to jeden z ulubionych polskich klasyków. Oprócz jabłek czy ananasa do takiej surówki selera pasują też doskonale gruszki. Przełamują one ziemisty, „rosołowy” charakter selera korzeniowego i odświeżają smak całości.
Surówka z selera korzeniowego i gruszki - przepis
Składniki:
- 1 średni seler korzeniowy (ok. 700 g przed obraniem)
- 3 gruszki
- 3 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- pieprz i sól do smaku
Sposób przygotowania:
- Wyszorujcie i obierzcie korzeń selera. Przekrójcie na pół lub w ćwiartki i zetrzyjcie na dużych oczkach tarki lub w malakserze.
- Obierzcie gruszki i zetrzyjcie wraz z selerem. Przełóżcie do miski i wymieszajcie.
- Wymieszajcie majonez ze śmietaną, doprawcie solą i pieprzem. Wyciśnijcie sok z cytryny i wymieszajcie wszystko razem.
Podawajcie do kotletów drobiowych, mielonych, schabowych lub do smażonych lub pieczonych ryb. Surówka z selera i gruszki będzie pasować również do pieczeni ze schabu, pieczonego kurczaka, indyka, pulpetów, klopsów i do kopytek z mięsnym sosem.
Komentarze