Gdy macie ochotę na omlet, robicie pewnie puszysty, mocno napowietrzony placek jajeczny bez dodatków - ewentualnie z szynką i posypany szczypiorkiem. Taki jest klasyczny omlet po polsku, pyszna śniadaniowa opcja, szczególnie z wiejskich jajek. Hiszpański omlet ziemniaczany (tortilla de patatas) jest jednak inny. Z powodzeniem, dzięki dodatkom podsmażonym wcześniej na aromatyzowanym czosnkiem tłuszczu, będzie obiadem - skoro najadali się nim żołnierze, nasycicie się i wy. Zasmażane ziemniaki z cebulą z poprzedniego dnia będą wspaniałą, gotową bazą do tego dania. Wystarczy tylko wcześniej podsmażyć 4 ząbki czosnku na oleju, by ten przejął jego smak i dalej działać tak, jak w przepisie. 

Jak zrobić hiszpański omlet ziemniaczany?

Tortillę znamy głównie jako placki do zawijania wrapów z mięsem i innymi dodatkami. Tortilla de patatas to gotowe, sycące danie śródziemnomorskie - puszysty hiszpański omlet ziemniaczany. To klasyk, który znajdziecie praktycznie w każdym barze i bistro z tapas (przekąskami). Wymyślenie tortilla de patatas przypisuje się generałowi Tomásowi de Zumalacárregui, który zalecał swoim żołnierzom jeść sycący, pożywny placek z ziemniaków, cebuli i jajek. 

Z czasem podstawowy omlet ziemniaczany zyskał nowe, wzbogacone wersje. Oprócz podstawowych składników dodaje się też do niego inne warzywa, np. cukinię, paprykę czy też szparagi - bez pomidorów, które mogłyby rozmoczyć omlet. Straciłby wtedy zwięzłą konsystencję. Podczas przygotowania hiszpańskiego omletu hiszpańskiego stosuje się tradycyjną zasadę: tyle samo jajek, co warzyw (ziemniaków). Placek powinien być mocno jajeczny (dla Polaków jest to omlet).

Przepis na omlet ziemniaczany

Składniki:

  • 7 średnich ziemniaków (700 g)
  • 7 dużych jajek
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • 150 ml oleju
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Obierzcie i pokrójcie ziemniaki w cienkie plastry lub nieregularne, niewielkie kawałki. Posólcie i odłóżcie na bok. Cebulę posiekajcie w piórka. Obierzcie i lekko rozgniećcie czosnek. 
  2. Rozgrzejcie oliwę z olejem na patelni. Dodajcie ziemniaki, cebulę i obrany, rozgnieciony czosnek. Duście ziemniaki z cebulą w aromatyzowanym tłuszczu, aż warzywa całkowicie zmiękną.
  3. Gdy warzywa będą już gotowe, przecedźcie je przez sito. Odlejcie trochę tłuszczu z patelni - będzie potrzebny do smażenia omletu. Wystudźcie ziemniaki. 
  4. Rozkłóćcie jajka, posólcie i popieprzcie do smaku. Dodajcie do jajek ziemniaki i wymieszajcie. 
  5. Rozgrzejcie na patelni zachowany tłuszcz ze smażenia ziemniaków. Na rozgrzany olej z oliwą wlejcie masę jajeczną z ziemniakami i cebulą. Smażcie parę minut, co jakiś czas potrząsając patelnią - sprawdzicie w ten sposób, czy spód się już dosmażył i jajka nie przykleją się do patelni.
  6. Zsuńcie placek na talerz, odwróćcie go szybko i zsuńcie drugą stroną na patelnię. Smażcie jeszcze kilka minut i podawajcie na gorąco.