Zupa to wyjątkowo wdzięczne danie, które ma specjalne miejsce w kuchni polskiej. Potrafimy ją zrobić właściwie ze wszystkiego - przykładem może być np. czernina, zupa chlebowa z czerstwego pieczywa lub równie kontrowersyjna, co czernina, zupa z kminku. Nasz przepis na zupę warzywną jest uniwersalny i zasmakuje wszystkim. Wystarczy podsmażyć w garnku kilka warzyw, zalać bulionem lub wodą, zabielić, dodać 1 specjalny składnik z puszki, doprawić i można podawać. Ten sam sposób przygotowania obowiązuje przy wielu innych błyskawicznych zupach jarzynowych. Obiad będzie gotowy, gdy ziemniaki dojdą w garnku (często na pewno słyszeliście to w dzieciństwie).

Zupa z groszku konserwowego z ziemniakami - szybki sposób na głód

Zupa z groszku konserwowego z ziemniakami i innymi jarzynami zaspokoić apetyt na warzywa zimą, gdy trudno o nowalijki. Alternatywą mogą być właśnie puszkowane warzywa konserwowe, w tym groszek.

O ile groszek konserwowy często psuje sałatkę, o tyle w zupie jest na swoim miejscu i pasuje idealnie. Groszek dodatkowo jest sycącym źródłem białka. Jeśli macie tylko mrożony groszek (bo np. nie uznajecie z puszki), również możecie go dodać, ale nieco wcześniej - na ok. 10 minut przed końcem gotowania. Zupa będzie wtedy tylko bardziej słodsza i delikatniejsza - jak wiosenna jarzynowa.

Groszek konserwowy, nawet po odlaniu zalewy i przepłukaniu, jest dość słony, podobnie serek topiony, którym zabielimy i zagęścimy zupę - uważajcie więc na to przy doprawianiu zupy z groszku konserwowego.

Na samym początku gotowania, przy zalewaniu warzyw wodą, możecie dodatkowo dodać do zupy 2 średnie piersi z kurczaka. Dzięki temu zupa będzie jeszcze bardziej treściwa i zastąpi 2. danie. Gdy mięso się ugotuje, wyjmijcie je, poszarpcie lub pokrójcie i wrzućcie z powrotem do zupy tuż przed podaniem, by podgrzać je z resztą składników.

Szybka zupa z groszku konserwowego - przepis

Składniki:

  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 3 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 200 g serka topionego
  • 2 łyżki oleju 
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • pieprz i sól do smaku

Dodatkowo, opcjonalnie: ugotowany makaron nitki, kolanka lub ryż oraz szczypiorek, koperek lub inne ulubione zioła do posypania przed podaniem.

Sposób przygotowania:

  1. Posiekajcie cebulę w bardzo drobną kostkę. Marchewkę zetrzyjcie na małych oczkach tarki. Ziemniaki obierzcie i pokrójcie w niewielką kostkę.
  2. Wlejcie do garnka niewielką ilość oleju i podgrzejcie na średnim ogniu. Wrzućcie marchew, ziemniaki i cebulę, podsmażcie krótko, aż warzywa nieco zmiękną. 
  3. Zalejcie je 2,5 l wody. Zagotujcie pod przykryciem. 
  4. Gdy warzywa się gotują, obierzcie ziemniaki, pokrójcie w kostkę i dodajcie do pozostałych warzyw. Gotujcie pod przykryciem przez ok. 10 minut.
  5. Po upływie tego czasu dodajcie do garnka serki topione i wymieszajcie do rozpuszczenia. 
  6. Sprawdźcie ziemniaki, powinny być miękkie. Odcedźcie groszek i wsypcie do garnka.
  7. Dodajcie czosnek, pieprz i ewentualnie sól. Spróbujcie wcześniej zupy - może być wystarczająco słona bez soli. Gotujcie jeszcze parę minut i podawajcie, posypaną ulubioną zieleniną.

W międzyczasie, gdy zupa kończy się gotować, możecie ugotować na osobnym palniku ryż lub makaron, rozdzielcie między talerze i zalejcie zupą.