Ciężko stwierdzić, skąd dokładnie pochodzą naleśniki. Podbiły serca wielu narodów, wiele krajów przypisuje sobie wynalezienie tych cienkich placków. Włosi twierdzą, ze to właśnie ich kraj jest ojczyzną naleśników i właśnie z Italii naleśniki dotarły do Francji, która tak bardzo kojarzy nam się z crepes.

Niezależnie jednak od miejsca pochodzenia naleśniki lubiane są w wielu zakątkach świata. W różnych miejscach przyrządza się je na wiele sposobów, kombinując nie tylko z farszami, ale i naleśnikowym ciastem.

W naleśnikowy świat wybieramy się z przepisami autorstwa Grumko i Sblister:

Naleśniki z mangologo

Mięsno-pomidrowe naleśniki

Naleśniki z kiełbaskami

Naleśniki a la Hortobagy

Naleśniki z koprem włoskim

Naleśniki z orzeszkami ziemnymi i sezamem

Marzysz o dalekich podróżach, zastanawiasz się, gdzie spędzić urlop? Podróżuj z siegotuje.pl! Zanim odwiedzisz dany kraj, dowiedz się, co warto zamówić w lokalnej restauracji - Kuchnia dookoła świata.

Zawsze się udają - wypróbuj przepis na naleśniki Magdy Gessler