Mały kraj z ogromnym potencjałem, tak można by opisać Słowenię. To państwo, które oferuje wszystko - morze, jeziora, góry. Po rozpadzie Jugosławii, w ciągu kilkunastu lat stworzono regiony turystyczne, które obecnie stały się prawdziwymi rarytasami turystycznymi.

Prawdziwe rarytasy znajdziemy jednak nie tylko, jeśli chodzi o piękne widoki, ale i kuchnię Słowenii. Biorąc pod uwagę  główne składniki i potrawy, przypomina ona nieco kuchnię Polską i ogólnie słowiańską. Słoweńcy jak i my jedzą sporo produktów mącznych, nabiału i mięs, szczególnie wieprzowinę. Spożywa się tam sporo zup warzywnych, klusek i ziemniaków, a także roślin strączkowych. Dzięki dostępowi do Adriatyku nie brakuje też zdrowych dań rybnych i owoców morza. Ze względów historycznych w kuchni słoweńskiej można odnaleźć wpływy tureckie, co doskonale widać na przykładzie dań typu musaka czy chlebki pita.

Słowenia słynie też z napojów. Świetnie chłodzi Słoweńców piwo, jednak napojem-wizytówką, jak na całych Bałkanach, jest bez wątpienia wino. Tradycja uprawiania winorośli sięga tysięcy lat, a rozwinęła się za czasów rzymskich. Co ciekawe, Słoweńcy spożywają więcej wina w ciągu roku niż Włosi, a eksport tego trunku wynosi jedynie 5 procent produkcji.

Sprawdź przepisy z kuchni słoweńskiej wypróbowane przez Grumko i Sblister:

Frika

Gorenjska prata

Jota

Omlet Potica

Słoweński placek jabłkowy

Marzysz o dalekich podróżach, zastanawiasz się, gdzie spędzić urlop? Podróżuj z siegotuje.pl! Zanim odwiedzisz dany kraj, dowiedz się, co warto zamówić w lokalnej restauracji - Kuchnia dookoła świata