Kuchnia austriacka nie samym sznyclem, strudlem i tortem Sachera stoi. Każdy, kto choć trochę interesuje się kuchniami z różnych stron świata wie, że Austriacy mają się czym pochwalić.

Austriackie dania, ze względów historycznych, łączą wpływy kuchni niemieckiej, włoskiej, francuskiej, czeskiej i węgierskiej. Wpływ na menu miało oczywiście także ukształtowanie terenu – Alpejskie stoki. Dzięki tej mieszance powstały sycące dania, głównie mięsne. Słynny sznycel wiedeński – panierowana i usmażona na maśle cielęcina podana z plastrem cytryny to tylko jeden z nich. Poza tym w Austrii skosztujemy na przykład wołowiny pod postacią Tafelspitz i Backhendl czyli panierowanego kurczaka.

Dodatkiem do różnego rodzaju mięs ją przeróżne kluseczki, knedle i makarony lub sałatka ziemniaczana czy placki.

Po obiedzie czas na deser. I w tym wypadku Austriacy mają się czym pochwalić. Najpopularniejsze ciasta to oczywiście Apfelstrudel (i inne jego odmiany zależnie od nadzienia) i czekoladowy Sachertorte. Słodkości jest jednak więcej:  Kaiserschmarren, czyli omlet uwielbiany przez cesarza Franciszka Józefa oraz Krapfen – pączki nadziewane dżemem morelowym.

Wybierzcie się w kulinarną podróż do Austrii i wypróbujcie przepisy, które znaleźli dla Was Sblister i Grumko:logo

Jajka faszerowane z wędzonym łososiem

Omlet cesarski

Pstrąg po wiedeńsku

Sałatka z ziemniaków na ciepło

Zupa czosnkowa

Tort Sachera

Marzysz o dalekich podróżach, zastanawiasz się, gdzie spędzić urlop? Podróżuj z siegotuje.pl! Zanim odwiedzisz dany kraj, dowiedz się, co warto zamówić w lokalnej restauracji - Kuchnia dookoła świata.