W kuchni lubię różne nowinki. Mąż też nie stroni od gotowania i często robi pyszne potrawy. Siekacze to jego ulubione kotlety
Składniki:
● duża cebula
● 1/2 czerwonej papryki
● kilka pieczarek
● jajko
● 10 dag żółtego sera
● mąka ziemniaczana lub starty surowy ziemniak do zagęszczenia
● pieprz
● sól
● ulubione zioła
● olej do smażenia
Kotlety jarskie – siekacze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obieramy i kroimy
w piórka. Paprykę myjemy,
usuwamy gniazdo na sienne,
miąższ kroimy w wąskie, krótkie paski. Pieczarki myjemy,
osuszamy i kroimy w cienkie
plasterki. Ser ścieramy na tarce
o dużych oczkach.
2.Do składników wbijamy jajko.
Mieszamy i doprawiamy do
smaku. Do ciasta dodajemy tyle
mąki ziemniaczanej (lub tartego
ziemniaka), aby powstała
gęsta masa. Łyżką nabieramy
porcje, formujemy płaskie kotlety
i wkładamy na rozgrzany
olej. Smażymy z obu stron na
rumiano. Podajemy na gorąco,
z ziemniakami lub kaszą.
Komentarze