Takie roladki, obok jajek faszerowanych, to popularna przystawka na świąteczny stół. Roladki z szynki konserwowej najczęściej (i najprościej) przygotowuje się z chrzanem, ewentualnie z chrzanem wymieszanym z serkiem śmietankowym i posiekanym jajkiem. Na wielu stołach można też spotkać roladki z wędliny z serkiem śmietankowym i ogórkiem lub w galarecie, które robią wrażenie na dużym półmisku. Roladki z szynki z nadzieniem jajecznym to prosta i szybka przystawka, ale dla apetycznego wyglądu i smaku liczy się kilka szczegółów.

Jak zrobić roladki z szynki?

Roladki wg przepisu poniżej najlepiej przygotować z szynki konserwowej. Ma ona regularny kształt, gotowe roladki będą więc podobnej wielkości. Pokrójcie ją w nieco grubsze plastry niż na kanapkę, by nie rozpadała się podczas zwijania roladek i utrzymała sporą porcję farszu. Gotową roladkę zepnijcie krótką wykałaczką. Na jej końcówkę możecie dodatkowo, dla dekoracji i smaku, nabić pomidorek koktajlowy, kawałek sera lub oliwkę. 

Jajecznicę (farsz) do szynki możecie zrobić z takimi dodatkami, jakie najbardziej lubicie. Klasyczna, na maśle, z solą i pieprzem, również będzie pyszna. Szczególnie, jeśli dodatkowo posypiecie ją szczypiorkiem. Ważne, by nie była ona zbyt wodnista (aby nadzienie nie wypłynęło). Dobrym pomysłem będzie jajecznica z żółtym serem. Jajecznica do roladek powinna być dobrze ścięta, mieszajcie ją więc rzadziej, niż zwykle. Możecie też zrobić omlet, tuż po zdjęciu z patelni po prostu go posiekać i nadziać kawałkami roladki. 

Jajeczne roladki z szynki konserwowej - przepis

Składniki:

  • 10 plastrów szynki konserwowej
  • 1 łyżeczka masła
  • 6 średnich lub dużych jajek
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo: szczypiorek do posypania, wykałaczki do spięcia i (opcjonalnie) oliwki lub pomidorki koktajlowe do dekoracji (do nabicia na wykałaczkę). 

Sposób przygotowania:

  1. Wbijcie jajka do miseczki, doprawcie solą, pieprzem i rozkłóćcie. 
  2. Na patelni rozgrzejcie masło. Wlejcie masę jajeczną i smażcie całość na niedużym ogniu, od czasu do czasu mieszając. ​​​Gotowa jajecznica powinna być dość mocno ścięta.
  3. Rozłóżcie plasterki szynki na desce lub blacie. Na każdym rozłóżcie po 1 porcji ciepłej jajecznicy. 1 bok zostawcie wolny. 
  4. Zrolujcie, zaczynając od posmarowanego brzegu.
  5. Zepnijcie wykałaczką, nabijcie na nią po pomidorku i posypcie całość posiekanym szczypiorkiem.