Sezon na młodą kapustę czas zacząć. Pierwsze główki zaczynają się już nieśmiało pojawiać na bazarach i w sklepach. Młoda kapusta ma miękkie liście jeszcze bez grubych nerwów typowych dla starszych główek białej kapusty. Jest więc doskonała na surówki i sałatki. Świetnie sprawdzi się również na gołąbki. Nie trzeba będzie wycinać z liści twardych części i błyskawicznie ją wyparzycie. Taką kapustę kocha też rozgrzany piekarnik. Pierwsza wiosenna kapusta daje z siebie w piecu 101% procent swojej słodyczy i smaku. Przepis jest banalnie prosty, a sosy są 2, do wyboru. Oba pasują równie dobrze.
Jak zrobić 2 sosy do pieczonej młodej kapusty jednocześnie?
Koperkowy sos nr 1 najlepiej będzie smakował wiosną i latem. Jest to lekka, kremowa i orzeźwiająca wersja na jogurcie. Odświeży i zrównoważy słodki smak pieczonej, ciężkawej kapusty. Zadziała jak tzatziki do pieczonego lub grillowanego mięsa. Aby go zrobić, potrzebujecie sporej ilości koperku, jogurtu, soku z cytryny, czosnku oraz soli i pieprzu. Dodajcie też 2-3 łyżki wody dla lepszej konsystencji. Całość wystarczy zmiksować.
Na sezon jesień i zima lub obok, dla koneserów, zróbcie nieco cięższy, gęstszy sos. Jogurt wystarczy zamienić na masło orzechowe i w razie potrzeby rozcieńczyć nieco większą ilością wody niż jogurt. Smak słodkiego masła orzechowego i słodkiej młodej kapusty przełamie dodatek świeżego chili lub mielonej ostrej papryki (i oczywiście koperek - on również pasuje do masła orzechowego). To nietypowe połączenie, ale działa. Sos koperkowy z masłem orzechowym, podobnie jak wiosenny na jogurcie, pasuje też rewelacyjnie do młodych gotowanych ziemniaków. Koniecznie spróbujcie.
Pieczona młoda kapusta z piekarnika z 2 sosami
Składniki do upieczenia:
- 1 główka młodej kapusty
- 4 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Opcjonalnie, dodatkowo: 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej lub wędzonej papryki.
Składniki na wiosenny koperkowy sos:
- 1/2 pęczka koperku
- 3 łyżki jogurtu
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
- 1 płaska łyżeczka soli
- 3 łyżki wody
Aby zrobić jesienno-zimową wersję sosu, zamieńcie w przepisie na sos jogurt na masło orzechowe i dodajcie do niego szczyptę mielonej ostrej papryki. W razie, gdyby sos był zbyt gęsty, dolejcie jeszcze 1 łyżkę wody i ponownie wymieszajcie.
Sposób przygotowania:
- Zmiksujcie wszystkie składniki na sos, przykryjcie i włóżcie na chwilę do lodówki.
- Nagrzejcie piekarnik do ok. 190-200 st. C w opcji pieczenia góra-dół.
- Kapustę pokrójcie w grube plastry lub ćwiartki. Rozłóżcie je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Każdy kawałek natrzyjcie łyżką oliwy i przyprawami: solą, pieprzem i papryką mieloną.
- Pieczcie ok. 20 minut - do zrumienienia się kapusty (nie powinna się jednak przypalić).
Na 10 minut przed końcem wyjmijcie sos z lodówki i przemieszajcie go. Podawajcie kapustę polaną sosem.
Komentarze