Sos koperkowy

  • wyświetlono: 18209 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 1

Sos koperkowy - domowy dodatek podawany na ciepło do pulpetów czy ryb. Sos koperkowy pasuje też do jajek gotowanych na twardo i młodych ziemniaków. Po prostu pyszny!

DSC_1166
  • 15min

Składniki

1 pęczek koperku
2 łyżki masła
2 łyżeczki mąki
150 ml bulionu warzywnego
100 ml słodkiej śmietany
Sól ,pieprz ,cukier
Sok z cytryny

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Sos koperkowy

  • 1. Masło rozpuścić na patelni, wsypać mąkę i smażyć na średnim ogniu 2 min, tak żeby mąka się przyrumieniła. Ciągle mieszając, powoli wlać bulion i gotować 5 min. Wsypać umyty i posiekany koperek i gotować jeszcze 2 min. Śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami sosu i wlać do reszty. Doprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Zagotować, zdjąć z ognia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sos koperkowy
 

Komentarze

Podobne przepisy

sos maślano-koperkowy

Dodane przez: Martyna1991

sos maślano-koperkowy do mięs

Sos idealnie nadaje się za równo...

Sos czosnkowo-koperkowy

Dodane przez: mandusia

Sos czosnkowo - koperkowy

Przepyszny sos, który pasuje do...

Dodane przez: paulina2212

sos koperkowy

najlepszy sos jaki jadłam

Sos czosnkowo -  koperkowy

Dodane przez: MagdalenaS

Sos czosnkowo - koperkowy

Idealny do karkówki czy kiełbaski...

Dodane przez: Coswisniowego

Sos koperkowy Bożenki ( na cieplo )

Super szybki i super łatwy.

image-28cpbrp

Dodane przez: KasiaKitek

Sos musztardowo-koperkowy z kawą

Sos do sałatki, idealny do tuńczyka...