Sos koperkowy

4.64 (247 ocen)

  • 15 min

Sos koperkowy - domowy dodatek podawany na ciepło do pulpetów czy ryb. Sos koperkowy pasuje też do jajek gotowanych na twardo i młodych ziemniaków. Po prostu pyszny!

  • 15 min

Składniki:

  • 1 pęczek koperku
    2 łyżki masła
    2 łyżeczki mąki
    150 ml bulionu warzywnego
    100 ml słodkiej śmietany
    Sól ,pieprz ,cukier
    Sok z cytryny
Wystaw ocenę:

4.64 (247 ocen)

Zobacz również:

Sosy Sos koperkowy

Sos koperkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić na patelni, wsypać mąkę i smażyć na średnim ogniu 2 min, tak żeby mąka się przyrumieniła. Ciągle mieszając, powoli wlać bulion i gotować 5 min. Wsypać umyty i posiekany koperek i gotować jeszcze 2 min. Śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami sosu i wlać do reszty. Doprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Zagotować, zdjąć z ognia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować