Sos koperkowy - domowy dodatek podawany na ciepło do pulpetów czy ryb. Sos koperkowy pasuje też do jajek gotowanych na twardo i młodych ziemniaków. Po prostu pyszny!
15 min
Składniki:
1 pęczek koperku
2 łyżki masła
2 łyżeczki mąki
150 ml bulionu warzywnego
100 ml słodkiej śmietany
Sól ,pieprz ,cukier
Sok z cytryny
1.Masło rozpuścić na patelni, wsypać mąkę i smażyć na średnim ogniu 2 min, tak żeby mąka się przyrumieniła. Ciągle mieszając, powoli wlać bulion i gotować 5 min. Wsypać umyty i posiekany koperek i gotować jeszcze 2 min. Śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami sosu i wlać do reszty. Doprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Zagotować, zdjąć z ognia.
Komentarze