Mazurek orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka utrzeć z cukrem. Masło posiekać z mąką. Wszystkie składniki połączyć,zagnieść ciasto, rozwałkować i włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować dżemem.
2.Białka ubić na sztywno dodając partiami cukier z cukrem waniliowym. Dodać orzechy wymieszane z bułką, delikatnie wymieszać i wyłożyć na dżem. Piec ok 40 minut w temperaturze 180 stopni.
3.Masło utrzeć z cukrem pudrem na koniec dodać mleko, miksując dodać kilka kropel aromatu i sok z cytryny. Odłożyć troszkę na bazie.
Kakao rozpuścić w minimalnej ilości wrzątku, zrobić gałązki.
Do reszty masy dodać masę krówkową zmiksować i przy pomocy rękawa cukierniczego i tylki- gwiazdki udekorować mazurek. Resztę kakao też dodać do masy, będzie ciemniejsza.
Komentarze