Mazurek orzechowy

4.5 (154 ocen)

  • 60 min

Prosty w wykonaniu, pyszny mazurek. Pod warstwą słodkiej masy orzechowej ukryty jest winny dżem, który nadaje mu niepowtarzalny smak.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szkl mąki
    200g masła
    5 żółtek
    3 łyżki cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku

    Masa orzechowa:
    5 białek
    1/2 szkl cukru
    2 szkl orzechów mielonych
    2 łyżki bułki tartej
    1 cukier waniliowy

    Dekoracja:
    1/2 kostki masła
    1/2 szkl cukru pudru
    1 łyżka mleka
    sok z 1/2 cytryny
    aromat waniliowy
    1 łyżka masy krówkowej
    1 łyżka kakao
    4 połówki orzechów
    dowolne barwniki

    3-4 łyżki dżemu( u mnie porzeczkowy)

    Forma 35x24
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Mazurek Ciasto orzechowe Desery

Mazurek orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto posmarowane dżemem i wyłożona masa orzechowa 1. Żółtka utrzeć z cukrem. Masło posiekać z mąką. Wszystkie składniki połączyć,zagnieść ciasto, rozwałkować i włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować dżemem.
  • Przygotowane do pieczenia 2. Białka ubić na sztywno dodając partiami cukier z cukrem waniliowym. Dodać orzechy wymieszane z bułką, delikatnie wymieszać i wyłożyć na dżem. Piec ok 40 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 3. Masło utrzeć z cukrem pudrem na koniec dodać mleko, miksując dodać kilka kropel aromatu i sok z cytryny. Odłożyć troszkę na bazie.
    Kakao rozpuścić w minimalnej ilości wrzątku, zrobić gałązki.
    Do reszty masy dodać masę krówkową zmiksować i przy pomocy rękawa cukierniczego i tylki- gwiazdki udekorować mazurek. Resztę kakao też dodać do masy, będzie ciemniejsza.

Porady

Dekorację można wykonać wg swojego gustu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować