Taki deser przy okazji będzie bardzo pożywny - na tyle, by nie być tylko przekąską, a pełnym posiłkiem, które nasyci was do kolacji. Lody te mają jeszcze 1 ważną zaletę. Jeśli macie wyjątkowo dojrzałe truskawki, dodatek cukru w jakiejkolwiek formie będzie zbędny - to więc deser odpowiedni dla wszystkich, którzy dbają o linię również w wakacje. Dla smaku, i jeśli wolicie słodsze desery, możecie jednak dodać odrobinę miodu. Co jeszcze sprawia, że te domowe lody truskawkowe są wyjątkowe i lepsze niż w lodziarni? Kluczowy jest 1 składnik.

Serek wiejski - superprodukt dla seniorów i dzieci

Serek wiejski wyróżnia się wśród przetworów mlecznych kilkoma atutami. Jest odżywczy i sycący, a jednocześnie niskokaloryczny - zawiera ok. 97 kalorii w 100 g. Granulowany serek wiejski jest też bogaty w białko (11 g / 100 g) oraz wapń (83 mg / 100 g). Pierwiastek ten jest szczególnie potrzebny właśnie starszym osobom i dzieciom - na wzmocnienie kości. Jednocześnie, w porównaniu z jogurtem naturalnym i półtłustym twarogiem, ma kilka razy więcej sodu, dlatego osoby, które mają problemy z utrzymaniem właściwego ciśnienia powinny jeść go z umiarem. 

Ponadto serek wiejski jest mięciutki (co ważne dla starszych i dzieci), ma neutralny, delikatny smak i lubią go niemal wszyscy. Daje też mnóstwo możliwości w kuchni. Użyjecie go nie tylko przygotowując proste śniadanie, z owocami czy orzechami lub na kanapkach, ale możecie z nim też zrobić sałatkę, a nawet zapiekankę. Nadaje się również do zamrożenia z ulubionymi owocami. Lody z serka wiejskiego zdobywają coraz większą popularność. Zrobicie je w banalny sposób, z zaledwie 3 składników - lub 2, jeśli pominiecie dodatkowe słodzidło. Nie znamy prostszego przepisu. 

Domowe lody truskawkowe z serkiem wiejskim - przepis

Składniki (na 1 kg):

  • 5 opakowań serka wiejskiego bez dodatków
  • 50-70 dag truskawek (lub innych ulubionych owoców)
  • 3-4 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

  1. Umyjcie i obierzcie truskawki.
  2. Owoce zblendujcie lub zmiksujcie z serkiem na gładką masę.
  3. Dodajcie ewentualnie miód i ponownie całość zmiksujcie.
  4. Przelejcie masę do zamykanego pojemnika na żywność i włóżcie na noc do lodówki.
  5. Rano lody będą gotowe.

O czym pamiętać, robiąc truskawkowe lody z serka wiejskiego?

Kiedy będziecie kupować truskawki, polecamy odmianę rumba lub polka, o wyjątkowo intensywnym smaku i zapachu. Dzięki temu cukier w deserze naprawdę będzie już zbędny. Przygotowując lody z serka wiejskiego, weźcie pod uwagę właściwości tego wyjątkowego produktu. Po zamrożeniu wyjmijcie całe pudełko i podzielcie je od razu na porcje (zjedzcie od razu) lub w maksymalnie 2-3 podejściach. Im dłużej będziecie je przechowywać, tym będą twardsze. Jeśli chcecie je zjeść na 2-3 podejścia, za każdym razem po wyjęciu potrzymajcie je przez chwilę w temperaturze pokojowej, by odrobinę zmiękły. Potem szybko schowajcie z powrotem.