W kuchni portugalskiej przeważają proste, pożywne dania, najczęściej są to potrawy gotowane. Najbardziej charakterystyczne jest to, że w prawie każdym portugalskim posiłku musi znaleźć się ryba lub owoce morza. Narodową potrawą Portugalii jest bacalhau, czyli suszony i solony dorsz w różnych odsłonach. Powodzeniem cieszą się również mniejsze, ale wcale nie gorsze sardynki. Gotowanie to dla Portugalczyków okazja do spotkań towarzyskich. Najważniejszym posiłkiem jest oczywiście kolacja. Śniadanie i obiad schodzą na dalszy plan.

Wypróbujcie portugalskie przepisy, które znaleźli dla Was sblister i grumko.

Caldo verde

Espetada

Jajka w koszulkach

Karil z kurczaka

Tomatada

Gulasz z bobu

Dorsz a la Gomes De Sa

Marzysz o dalekich podróżach, zastanawiasz się, gdzie spędzić urlop? Podróżuj z siegotuje.pl! Zanim odwiedzisz dany kraj, dowiedz się, co warto zamówić w lokalnej restauracji - Kuchnia dookoła świata.