W kuchni portugalskiej przeważają proste, pożywne dania, najczęściej są to potrawy gotowane. Najbardziej charakterystyczne jest to, że w prawie każdym portugalskim posiłku musi znaleźć się ryba lub owoce morza. Narodową potrawą Portugalii jest bacalhau, czyli suszony i solony dorsz w różnych odsłonach. Powodzeniem cieszą się również mniejsze, ale wcale nie gorsze sardynki. Gotowanie to dla Portugalczyków okazja do spotkań towarzyskich. Najważniejszym posiłkiem jest oczywiście kolacja. Śniadanie i obiad schodzą na dalszy plan.
Wypróbujcie portugalskie przepisy, które znaleźli dla Was sblister i grumko.
Caldo verde
Marzysz o dalekich podróżach, zastanawiasz się, gdzie spędzić urlop? Podróżuj z siegotuje.pl! Zanim odwiedzisz dany kraj, dowiedz się, co warto zamówić w lokalnej restauracji - Kuchnia dookoła świata.
Komentarze