Marzycie, by raz na zawsze zapomnieć o smrodzie w lodówce? To na szczęście nie jest marzenie ściętej głowy. Mamy dla was trik banalnie prosty, ale i bardzo skuteczny. Pomoże odzyskać apetyczne aromaty świeżego jedzenia w waszej chłodziarce. 

Co zrobić, żeby w lodówce ładnie pachniało?  

Kto z nas tego nie zna: głodni otwieramy lodówkę, a z niej, zamiast smakowitych aromatów pysznego jedzenia, uderza w nas ordynarny smród. Niestety, zapachy różnych produktów przenikają się i tworzą niemiłą dla nosa mieszankę. Jednak, dzięki jednemu popularnemu produktowi oraz kulinarnemu dodatkowi, możecie na stałe pozbyć się tego problemu.

Jak się pozbyć smrodu z lodówki? 

Okazuje się, że naturalnym pochłaniaczem zapachów jest korek do wina, popularny domowy odpad, który chętnie wyrzucamy do śmieci. Tymczasem jeśli nasączymy go odrobiną aromatu do ciasta, np. waniliowego, i wstawimy do lodówki, będziemy mogli znowu cieszyć się świeżym zapachem. Ważne by pamiętać, że wystarczą dosłownie 2 kropelki rozprowadzone na całej powierzchni korka, a działanie odświeżające będzie zapewnione. 

 Czym usunąć brzydkie zapachy z lodówki?

Jeżeli lubicie naturalne metody walki z brudem i smrodem w kuchni, możecie też wykorzystać do prac porządkowych sodę oczyszczoną, ocet lub kwasek cytrynowy. Mają nie tylko właściwości skutecznego pochłaniacza brzydkich zapachów (tu uwaga na ocet – jego specyficzny odór znika dopiero po jakimś czasie), ale też doskonale wybielają powierzchnie, którymi je natrzemy za pomocą mokrej ściereczki lub ręczniczka papierowego. Pamiętajcie też o tym, by najrzadziej raz w miesiącu myć porządnie wnętrze lodówki wilgotną szmatką lub zmywakiem z odrobiną płynu do naczyń. To również świetny sposób nie tylko na zachowanie higieny, ale i świeżego zapachu w chłodziarce.