Kotlety mielone to, obok schabowych, jedna z najbardziej popularnych potraw w polskiej kuchni. Doskonale smakują podane z ziemniakami oraz ćwikłą lub mizerią. Najczęściej do mielonych dodaje się bułkę tartą, jednak gdy zastąpicie ją innym składnikiem, kotlety będą znacznie bardziej soczyste - bułka bowiem wyciąga z niej wilgoć i wychodzą suche. Zobaczcie, co można dodać do kotletów mielonych zamiast niej. 

Co zamiast bułki tartej do kotletów mielonych? 

By zagwarantować idealny smak i konsystencję kotletów mielonych, warto zamiast bułki tartej dodać do nich kaszę jęczmienną. Koniecznie ugotowaną! Dzięki temu zamiast pozbawiać mięso wilgoci, podkreśli ona jego smak i sprawi, że kotlety będą miękkie i rozpływające się w ustach. Poznajcie prosty przepis na takie kotleciki z dodatkiem kaszy oraz podsmażonych warzyw. 

Przepis na kotlety mielone z kaszą jęczmienną

Do przygotowania kotletów z kaszą potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • pół kilograma mięsa mielonego (dowolnego gatunku)
  • 100 g suchej kaszy jęczmiennej (1 woreczek)
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • mąka 

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od ugotowania kaszy. Gotujcie w lekko osolonej wodzie, a gdy kasza już będzie gotowa, odstawcie ją, by wystygła. 
  2. Następnie obierzcie i pokrójcie drobno cebulę, a marchew zetrzyjcie na tarce. Obierzcie ząbek czosnku i przeciśnijcie przez praskę. 
  3. Wylejcie olej na patelnię i rozgrzejcie. Wrzućcie warzywa i podsmażajcie chwilę, aż zmiękną. Odstawcie do ostudzenia.
  4. W misce wymieszajcie mięso mielone, jajko, ostudzone warzywa oraz kaszę, sól i pieprz. Mieszajcie do połączenia składników.
  5. Następnie uformujcie z masy kotlety i każdy z nich obtoczcie w mące. Tak przygotowane, wrzućcie na patelnię na rozgrzany tłuszcz.
  6. Smażcie z każdej strony na złoty kolor, na średnim ogniu.
  7. Gotowe kotlety odkładajcie na talerz wyłożony ręcznikami kuchennymi. 

Smacznego! Kotlety podawajcie z ulubionymi dodatkami.