Kotlety mielone to, obok schabowych, jedna z najbardziej popularnych potraw w polskiej kuchni. Doskonale smakują podane z ziemniakami oraz ćwikłą lub mizerią. Najczęściej do mielonych dodaje się bułkę tartą, jednak gdy zastąpicie ją innym składnikiem, kotlety będą znacznie bardziej soczyste - bułka bowiem wyciąga z niej wilgoć i wychodzą suche. Zobaczcie, co można dodać do kotletów mielonych zamiast niej.
Co zamiast bułki tartej do kotletów mielonych?
By zagwarantować idealny smak i konsystencję kotletów mielonych, warto zamiast bułki tartej dodać do nich kaszę jęczmienną. Koniecznie ugotowaną! Dzięki temu zamiast pozbawiać mięso wilgoci, podkreśli ona jego smak i sprawi, że kotlety będą miękkie i rozpływające się w ustach. Poznajcie prosty przepis na takie kotleciki z dodatkiem kaszy oraz podsmażonych warzyw.
Przepis na kotlety mielone z kaszą jęczmienną
Do przygotowania kotletów z kaszą potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
- pół kilograma mięsa mielonego (dowolnego gatunku)
- 100 g suchej kaszy jęczmiennej (1 woreczek)
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- mąka
Przygotowanie:
- Zacznijcie od ugotowania kaszy. Gotujcie w lekko osolonej wodzie, a gdy kasza już będzie gotowa, odstawcie ją, by wystygła.
- Następnie obierzcie i pokrójcie drobno cebulę, a marchew zetrzyjcie na tarce. Obierzcie ząbek czosnku i przeciśnijcie przez praskę.
- Wylejcie olej na patelnię i rozgrzejcie. Wrzućcie warzywa i podsmażajcie chwilę, aż zmiękną. Odstawcie do ostudzenia.
- W misce wymieszajcie mięso mielone, jajko, ostudzone warzywa oraz kaszę, sól i pieprz. Mieszajcie do połączenia składników.
- Następnie uformujcie z masy kotlety i każdy z nich obtoczcie w mące. Tak przygotowane, wrzućcie na patelnię na rozgrzany tłuszcz.
- Smażcie z każdej strony na złoty kolor, na średnim ogniu.
- Gotowe kotlety odkładajcie na talerz wyłożony ręcznikami kuchennymi.
Smacznego! Kotlety podawajcie z ulubionymi dodatkami.
Komentarze