Każdy, kto choć raz gotował rosół wie, jakie są niezbędne przyprawy i zioła dodawane do tej zupy. Koniecznie musi się w nich znaleźć pietruszka, lubczyk, ziele angielskie oraz liść laurowy. Wawrzyn to cenna roślina, która jest nie tylko doskonałą przyprawą, ale również ma wiele właściwości prozdrowotnych, z których warto skorzystać. Jednym ze sposobów wykorzystania liści laurowych w domowym leczeniu jest przyrządzenie z nich naparu. Sprawdźcie, jak to zrobić. 

Właściwości zdrowotne liści laurowych

W medycynie ludowej liście laurowe były stosowane od wieków. Wierzono, że mają one działanie:

  • przeciwgrzybicze
  • przeciwbakteryjne
  • przeciwzapalne
  • przeciwbólowe
  • przeciwnowotworowe
  • antyseptyczne

Niestety, działanie to nie znalazło nigdy potwierdzenia w badaniach naukowych, dlatego stosowanie liści laurowych w wyżej wymienionych celach powinno się stosować na własną odpowiedzialność.

Zbadano jednak, że liście laurowe istotnie mogą wpływać na obniżenie poziomu cukru we krwi u osób chorujących na cukrzycę, pod warunkiem stosowania dodatkowo leków przepisanych przez lekarza. Liście laurowe mogą pomóc zredukować również poziom cholesterolu. 

Liście laurowe, a dokładniej wykonany z nich napar, mogą okazać się pomocne przy odchudzaniu i problemach z trawieniem. Wszystko to dzięki właściwościom moczopędnym liści wawrzynu i wspomagającym układ trawienny.

Przepis na napar z liści laurowych

Picie naparu z liści laurowych może pomóc oczyścić organizm z toksyn i polepszyć trawienie. Do przygotowania naparu będziecie potrzebowali jedynie:

Składniki:

  • 1 łyżeczka zmielonych liści laurowych
  • 1 duża szklanka wody

Przygotowanie:

  1. Zmielone liście laurowe wsypcie do niewielkiego garnuszka i zalejcie szklanką wody. Zagotujcie.
  2. Gdy zawartość garnka zacznie się gotować, zmniejszcie ogień i gotujcie przez około 5 minut,.
  3. Po tym czasie przelejcie napar do termosu i odstawcie na 4-5 godzin. 
  4. Następnie odcedźcie wywar na sitku i wlejcie go do zamykanego naczynia, na przykład szklanej butelki lub słoika.

Tak przygotowany napar należy pić po ¼ łyżeczki co 20 minut, przez 12 godzin. Może to się wydawać uciążliwe, jednak taka terapia trwa tylko 3 dni. Każdego dnia należy przygotować świeży napar!

Pamiętajcie - jeżeli zauważycie u siebie jakiekolwiek niepokojące objawy w trakcie kuracji, natychmiast ją przerwijcie i, w razie potrzeby, skonsultujcie się z lekarzem.