Ciastka drożdżowe z marmoladą to prawdziwy przysmak w stylu retro. Na pewno nieraz widzieliście je na ozdobnej paterze u cioci lub babci, na stole z serwetą, cukierniczką i filiżanką z rodzinnej kolekcji obok. Budzą wspomnienia. Możecie je zrobić z każdą marmoladą, ale najsmaczniejsze i najbardziej tradycyjne będą z wieloowocową, truskawkową lub różaną. Takie ciasteczka jak z przepisu poniżej, wybaczają wiele. Jeśli jednak chcecie mieć pewność, że ciasto drożdżowe jest dobrze wyrobione i wyrośnięte, zróbcie 2 rzeczy.

Jak sprawdzić, czy ciasto drożdżowe właściwie wyrosło?

Dobrze wyrośnięte ciasto drożdżowe jest pulchne, lekkie, elastyczne i ma porowatą, gąbczastą strukturę (szczególnie dobrze widać to po rozciągnięciu). Powinno być też wcześniej dobrze wyrobione. Jeśli po wyrobieniu i zrobieniu dołeczka odskakuje i wraca do poprzedniego kształtu, jest gotowe do wyrastania. 

Wyrośnięte ciasto drożdżowe, poza tym, że ma specyficzny wygląd, poznacie też po innej rzeczy. Zróbcie mu „próbę wody”. Po wyrobieniu włóżcie kulę ciasta do dużej miski z wodą. Woda powinna zakrywać ciasto. Ciasto drożdżowe w ciągu 30 minut od włożenia do miski, powinno wypłynąć na wierzch. Jeśli tak się nie stanie, również nadaje się do rozwałkowania na ciasteczka, ale będzie bardziej kruche niż drożdżowe. 

Przepis na ciastka z marmoladą jak dawniej

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła lub margaryny
  • 150 g śmietany 18%
  • 3 łyżki cukru
  • 100 ml letniego mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 rozkłócone jajko do posmarowania

Dodatkowo: ulubiona marmolada do nadziania ciastek i cukier drobnoziarnisty lub cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotujcie rozczyn: wymieszajcie drożdże z mlekiem i z cukrem, odstawcie na 10 minut w ciepłe miejsce, by zaczęły pracować.
  2. Następnie wsypcie mąkę do miski i dodajcie masło, cukier, rozczyn oraz śmietanę. Zagniećcie na elastyczne, zwarte i gładkie ciasto. Powinno samo odchodzić od miski. W razie potrzeby, jeśli ciasto jest zbyt gęste, dolejcie podczas wyrabiania odrobinę wody.
  3. Uformujcie z ciasta kulę i owińcie je ciasno w folię spożywczą. 
  4. Przełóżcie do miski lub garnka z zimną wodą (tak, by woda przykryła ciasto) i zaczekajcie, aż wypłynie na wierzch. Gdy się podniesie, będzie gotowe (ok. 30 minut).
  5. Rozwałkujcie na stolnicy posypanej odrobiną mąki na dość cienki płat, pokrójcie w kwadraty. 
  6. Na każdy kwadrat nałóżcie po 1 łyżce marmolady, zawińcie brzegi do środka i dociśnijcie - sklejcie w „paczuszkę”.
  7. Dociśnijcie widelcem krótsze boki każdej paczuszki, by nadzienie nie wypłynęło z ciasta.
  8. Przełóżcie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  9. Posmarujcie ciasteczka rozkłóconym jajkiem. Posypcie cukrem. 
  10. Pieczcie na złoto w 180-190 st. C. 

Źródło przepisu: Świat Gosi (YouTube).