Ciasto francuskie nadaje się do tak wielu rzeczy, że trudno je wymienić na palcach rąk i nóg. Przygotowanie go od zera jest dość trudne, zajmujące i pracochłonne. Nie każdy ma do tego dryg i cierpliwość. Ciasto po upieczeniu, w przekroju, powinno rozwarstwiać się na cieniutkie, misterne warstewki. Takie ciasto, mimo, że w pierwszej kolejności kojarzy się głównie z kremówką czy napoleonką, jest gotową bazą dla mnóstwa wytrawnych przekąsek i dań głównych.
Co można zrobić z ciasta francuskiego?
Niezależnie od wszystkiego, w zamrażarce zawsze mam niewielki zapas ciasta francuskiego. Gdy tylko najdzie mnie ochota na przekąskę na słono, wystarczy kilka dodatków i chwila wolnego czasu. Z ciasta francuskiego na słono robię m.in. proste paluchy do pogryzania podczas emocjonującego wieczoru filmowego. Czasami owijam w nie parówki dobrej jakości i zapiekam, a do tego podaję smaczny sos, np. czosnkowy na jogurcie, majonezowy, paprykowy lub pomidorowy. Są to trochę inne niż zwykle, domowe hot dogi. Ciasto francuskie nadaje się też na roladę nadziewaną mięsem i warzywami, na paszteciki i na pizzerinki. Nie mówiąc już o absolutnym klasyku kuchni francuskiej - tarcie z ciasta francuskiego.
Tarta z ciasta francuskiego z kurczakiem, brokułem i serem feta
Składniki na tartę:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 niewielka cebula
- 1 niewielki brokuł
- 200 g pieczarek
- 1 pojedyncza pierś kurczaka
- 1/2 kostki sera feta
- 1 łyżeczka przyprawy gyros
- 2 łyżki oleju
Składniki na jajeczny sos:
- 2 jajka
- 150 ml śmietanki 30%
- 1 starty ząbek czosnku
- sól i pieprz
Dodatkowo (opcjonalnie, można pominąć): 3 łyżki startego sera żółtego do posypania wierzchu.
Sposób przygotowania:
- Brokuł podzielcie na małe różyczki i zblanszujcie lub podgotujcie przez 3 minuty w osolonym wrzątku.
- Pokrójcie cebulę w piórka i zeszklijcie ją na oleju. Przełóżcie do miseczki do przestudzenia.
- Pokrójcie pierś z kurczaka w średnią kostkę i obtoczcie mięso w przyprawie gyros.
- Na patelnię po cebuli wlejcie jeszcze 1 łyżkę oleju i przesmażcie na niej pierś z kurczaka ze wszystkich stron, na rumiano.
- Tuż przed końcem smażenia dodajcie pokrojone pieczarki, wymieszajcie.
- Wyłóżcie formę ciastem francuskim i nakłujcie spód widelcem w kilku miejscach.
- Wyłóżcie na spód brokuły, podsmażoną cebulę i mięso z grzybami. Wymieszajcie i posypcie pokruszoną fetą.
- Wymieszajcie dokładnie wszystkie składniki na sos i zalejcie nim wierzch placka. Posypcie wierzch tarty startym żółtym serem.
- Pieczcie z termoobiegiem w temp. 180 st. C przez ok. 30 minut.
Podawajcie z sałatą lub rukolą w sosie winegret.
Tarta z ciasta francuskiego na słono - czym ją wypełnić?
Placek możecie nafaszerować niemal wszystkim, ale uwaga: dodatki nie powinny być zbyt wilgotne, bo ciasto przesiąknie wodą podczas pieczenia. Jeśli zdecydujecie się na pomidory, usuńcie z nich gniazda nasienne, w których jest mnóstwo wody lub podsmażcie je wcześniej, jak najbardziej redukując wodę. W ten sposób powstanie gęsty sos do posmarowania ciasta z wierzchu lub od spodu. Pomidory to niejedyny składnik, jaki pasuje do tarty z ciasta francuskiego. Odpowiednie będą też:
- kurczak, kiełbasa, boczek i wędliny
- ser kozi, ricotta i feta
- brokuły, kalafior, kapusta, szpinak i brukselka
- cebula, czosnek i por
- pieczarki, boczniaki i inne grzyby
- papryka
- dynia i batat
- szparagi
- oliwki i kapary
- świeże i suszone zioła
Możliwych kombinacji z tych składników jest mnóstwo. Takie danie może więc za każdym razem smakować inaczej. Jeśli bardzo wam się spieszy, możecie zamiast krojenia warzyw wykorzystać jako nadzienie ulubioną, podsmażoną z przyprawami mrożonkę (z niej również odparujcie podczas smażenia jak najwięcej wody).
Komentarze