Nie każdy jest ekspertem w dziedzinie parzonego ciasta jak do karpatki. Nie każdy też musi lubić piec. Takie ciasto wykorzystacie też do eklerków i do ptysi, ale jest ono dość wymagające. Niektórym zdarza się je zwarzyć, zamiast zaparzyć. Jesteście niedzielnymi cukiernikami? A może prostu wolicie przygotowywać obiady niż desery, ale chcielibyście od czasu do czasu poczęstować bliskich czymś na słodko? Sprawdźcie nasz zmyślny przepis na ptysie.
Jak zrobić ptysie? Szybki i łatwy patent
Zamiast ciasta parzonego w garnku, które wiąże się z koniecznością stania, pilnowania i mieszania, jako bazę wykorzystajcie ciasto francuskie. Ptysie z ciasta francuskiego będą równie delikatne jak te oryginalne, a może nawet bardziej. Z użyciem niezwykle kruchego, charakterystycznie rozwarstwiającego się, ale trzymającego formę ciasta francuskiego przygotowuje się również deser millefeuille - ciasto „tysiąca listków”.
Przygotowanie takiego ciasta od podstaw w domu zajmuje podobnie jak w przypadku ciasta filo mnóstwo czasu i uwagi, ale gotowe płaty ciasta z prostym składem z powodzeniem je zastąpią. Ptysie z ciasta francuskiego to znakomita alternatywa dla osób początkujących lub tych, które nie pieką ciast i ciasteczek zbyt często. Jak zrobić ptysie z takiego ciasta? Sprawdźcie przepis.
Ekspresowe ptysie z ciasta francuskiego - przepis
Składniki:
- 1 płat ciasta francuskiego
- 330 ml bardzo zimnej śmietanki kremówki
- 1 opakowanie śmietany w proszku (śmietan-fixu)
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo: kilka łyżek mleka do posmarowania ciasta przed pieczeniem.
Sposób przygotowania:
- Nagrzejcie piekarnik do 200 st. C.
- Gdy piekarnik się nagrzewa, płat ciasta rozwińcie na blacie i za pomocą 2 szklanek - o większej i nieco mniejszej średnicy, wykrójcie parzystą liczbę krążków (po połowie każdego rozmiaru).
- Posmarujcie większe krążki mlekiem i połóżcie na nich mniejsze. Przygotujcie w ten sposób wszystkie kółka i rozłóżcie je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach.
- Wstawcie do rozgrzanego piekarnika i pieczcie 15 minut. Wyjmijcie, wystudźcie lekko i przekrójcie w poprzek na pół (powinien powstać spód i czapeczka z ciasta).
- Gdy ciastka się studzą, zróbcie szybki krem: dodajcie cukier puder i śmietan-fix do zimnej kremówki. Miksujcie na wysokich obrotach, aż powstanie puszysta masa.
- Przełóżcie krem do rękawa lub szprycy i wyłóżcie na spód każdego ciastka. Przykryjcie czapeczką, posypcie cukrem pudrem i gotowe.
Komentarze