Nie każdy jest ekspertem w dziedzinie parzonego ciasta jak do karpatki. Nie każdy też musi lubić piec. Takie ciasto wykorzystacie też do eklerków i do ptysi, ale jest ono dość wymagające. Niektórym zdarza się je zwarzyć, zamiast zaparzyć. Jesteście niedzielnymi cukiernikami? A może prostu wolicie przygotowywać obiady niż desery, ale chcielibyście od czasu do czasu poczęstować bliskich czymś na słodko? Sprawdźcie nasz zmyślny przepis na ptysie. 

Jak zrobić ptysie? Szybki i łatwy patent

Zamiast ciasta parzonego w garnku, które wiąże się z koniecznością stania, pilnowania i mieszania, jako bazę wykorzystajcie ciasto francuskie. Ptysie z ciasta francuskiego będą równie delikatne jak te oryginalne, a może nawet bardziej. Z użyciem niezwykle kruchego, charakterystycznie rozwarstwiającego się, ale trzymającego formę ciasta francuskiego przygotowuje się również deser millefeuille - ciasto „tysiąca listków”.

Przygotowanie takiego ciasta od podstaw w domu zajmuje podobnie jak w przypadku ciasta filo mnóstwo czasu i uwagi, ale gotowe płaty ciasta z prostym składem z powodzeniem je zastąpią. Ptysie z ciasta francuskiego to znakomita alternatywa dla osób początkujących lub tych, które nie pieką ciast i ciasteczek zbyt często. Jak zrobić ptysie z takiego ciasta? Sprawdźcie przepis. 

Ekspresowe ptysie z ciasta francuskiego - przepis

Składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 330 ml bardzo zimnej śmietanki kremówki
  • 1 opakowanie śmietany w proszku (śmietan-fixu)
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo: kilka łyżek mleka do posmarowania ciasta przed pieczeniem.

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzejcie piekarnik do 200 st. C.
  2. Gdy piekarnik się nagrzewa, płat ciasta rozwińcie na blacie i za pomocą 2 szklanek - o większej i nieco mniejszej średnicy, wykrójcie parzystą liczbę krążków (po połowie każdego rozmiaru).
  3. Posmarujcie większe krążki mlekiem i połóżcie na nich mniejsze. Przygotujcie w ten sposób wszystkie kółka i rozłóżcie je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach. 
  4. Wstawcie do rozgrzanego piekarnika i pieczcie 15 minut. Wyjmijcie, wystudźcie lekko i przekrójcie w poprzek na pół (powinien powstać spód i czapeczka z ciasta). 
  5. Gdy ciastka się studzą, zróbcie szybki krem: dodajcie cukier puder i śmietan-fix do zimnej kremówki. Miksujcie na wysokich obrotach, aż powstanie puszysta masa.
  6. Przełóżcie krem do rękawa lub szprycy i wyłóżcie na spód każdego ciastka. Przykryjcie czapeczką, posypcie cukrem pudrem i gotowe.