Przekąski powinny być szybkie do zrobienia i bardzo smaczne. Prawda? Dziś polecamy wam sprawdzony wielokrotnie pomysł na jedną z takich właśnie imprezowo-domowych przegryzek. Przepis na pewno przyda się wam w czasie karnawału. Z powodzeniem może też być daniem obiadowym, jeśli zrobicie większą porcję albo podacie go z dodatkami. Do przygotowania tego pysznego dania potrzebujecie produktu łatwo dostępnego w każdym warzywniaku czy supermarkecie - pieczarek. Jeśli lubicie te grzyby, możecie wypróbować też jeden z przepisów naszych użytkowników, np. na smażone pieczarki w cieście z kminkiem, w cieście piwnym, serowym lub cieście naleśnikowym z curry, a także chrupiące pieczarki z sosem słodko-kwaśnym.

Co jest potrzebne do zrobienia łatwej przekąski z pieczarek?

W roli głównej, poza naszymi grzybami, występuje tutaj ciasto francuskie. Będziecie potrzebować duże płaty, czyli 2 opakowania takiego ciasta. Poza tym warzywa i przyprawy. Jest to jedno z tych dań, do których zrobienia nie potrzeba właściwie żadnych umiejętności kulinarnych, udaje się zawsze i każdemu. Poza tym jest sycące, pięknie pachnie i wszystkim smakuje. Możecie nim też ugościć osoby, które nie jedzą mięsa. 

Lista składników:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • ok. 500 g pieczarek 
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko rozmiar L

Dodatkowo przydadzą się:

  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku (możecie z niej zrezygnować, jeśli nie lubicie pikantnych potraw)
  • 1 łyżeczka czarnuszki do posypania ciasta (też opcjonalnie - jeśli nie macie lub nie lubicie, nie jest tutaj niezbędna)
  • odrobina soli i pieprzu do smaku
  • olej do smażenia 

Jak zrobić pieczarki w cieście francuskim?

Piekarnik nastawcie na temperaturę podaną na opakowaniu ciasta. Zwykle jest to 200-220 stopni Celsjusza. W czasie, kiedy piekarnik się nagrzewa, obierzcie pierzarki i pokrójcie w ćwiartki. Szybko posiekajcie cebulę, nie musi być równo. Rozgrzejcie na patelni olej, wrzućcie cebulę, potem pieczarki i chwilę podduście, aż wyparuje woda. Na koniec podsmażania dodajcie przyprawy. 

Formę do pieczenia wysmarujcie olejem, ułóżcie pierwszy płat ciasta francuskiego. Na cieście równomiernie rozłóżcie pieczarki, podduszone z cebulą i przyprawami. Przykryjcie całość drugim kawałkiem ciasta. Ponakłuwajcie je widelcem w kilku miejscach, żeby powietrze nie wytworzyło pod ciastem wielkiego bąbla, tylko uciekło przez dziurki. Wierzch wysmarujcie rozkłóconym jajkiem. Jeśli lubicie czarnuszkę, dodatkowo posypcie nią danie. Pieczcie ok 20-25 minut w mocno nagrzanym piekarniku.

Ta prosta zapiekanka, podzielona na mniejsze porcje, świetnie wam się sprawdzi jako imprezowa przekąska. Jeśli ukroicie sobie większą porcję, dodacie do niej zdrową surówkę albo ulubioną sałatkę i kubek czerwonego barszczu, może też być pysznym daniem obiadowym