Jedne z najbardziej lubianych warzyw to te, które pojawiają się w czerwcu i lipcu. Fasolka szparagowa zajmuje zawsze wysokie miejsce, ze względu na swoją delikatność, smak oraz teksturę. Jest bardzo wszechstronna, gdyż nadaje się do chrupania al dente, do gulaszów czy nawet jako przekąska w panierce z bułki tartej i masła. Sezon jest krótki, dlatego warto wiedzieć, jak zachować te pyszności na znacznie dłużej. Sprawdzony patent znajdziecie poniżej.

Jak przygotować fasolkę szparagową na zimę?

Fasolka szparagowa to przepyszne warzywo, które z powodzeniem może zastąpić mięsny obiad. Jest sycąca, bardzo odżywcza i smakuje zarówno młodszym, jak i starszym. Jeżeli chcecie zachować smak lata na dłużej, przygotujcie potężny zapas słoików. Przyda się także głębsza patelnia.

Fasolka szparagowa wekowana w słoikach

Składniki:

  • 2 kilogramy fasolki szparagowej - zielonej lub żółtej,
  • pulpa pomidorowa z 2 puszek,
  • 2 cebule cukrowe,
  • 3 marchewki,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta cukru.
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego,
  • masło,
  • olej.

Przygotowanie:

  1. Fasolkę szparagową dokładnie wypłuczcie i odetnijcie końcówki.
  2. Następnie pokrójcie ją w mniejsze kawałeczki i ugotujcie w osolonej wodzie.
  3. Gotujcie przez około 20 minut do miękkości - al dente.
  4. Podsmażcie na patelni olej i masło.
  5. Dodajcie obraną i startą marchewkę.
  6. Zeszklijcie posiekaną cebulkę.
  7. Przesmażcie kilka minut i dodajcie pulpę pomidorową.
  8. Doprawcie solą i pieprzem. Opcjonalnie dodajcie cukier.
  9. Dodajcie fasolkę i duście przez 5 minut.
  10. Wyparzcie dokładnie przygotowane słoiki.
  11. Przełóżcie masę i wekujcie w piekarniku lub w wodzie.
  12. Garnek z wodą wyłóżcie ściereczką i zagotujcie fasolkę pod przykryciem.
  13. Ułóżcie do góry dniem na blacie po około 20 minutach.
  14. Drugą opcją jest wekowanie w piekarniku, w 120 stopniach Celsjusza, przez 30 minut.

Właściwości odżywcze fasolki szparagowej - żółtej i zielonej

Nie od wczoraj wiadomo, że fasolka szparagowa jest bogatym źródłem błonnika i minerałów. Poniżej znajdziecie więcej dowodów na to, ze warto dołączyć ją do swojej diety:

  • ma działanie przeciwnowotworowe,
  • wspiera prawidłowe trawienie i przemianę materii,
  • oczyszcza organizm z toksyn,
  • obniża poziom złego cholesterolu,
  • wzmacnia układ odpornościowy i pozwala na szybszą regenerację po rekonwalescencji,
  • wspomaga w leczeniu artretyzmu,
  • wspomaga odchudzanie,
  • łagodzi PMS oraz objawy menopauzy,
  • ma niski indeks glikemiczny, przez co jest polecana dla diabetyków