Jedne z najbardziej lubianych warzyw to te, które pojawiają się w czerwcu i lipcu. Fasolka szparagowa zajmuje zawsze wysokie miejsce, ze względu na swoją delikatność, smak oraz teksturę. Jest bardzo wszechstronna, gdyż nadaje się do chrupania al dente, do gulaszów czy nawet jako przekąska w panierce z bułki tartej i masła. Sezon jest krótki, dlatego warto wiedzieć, jak zachować te pyszności na znacznie dłużej. Sprawdzony patent znajdziecie poniżej.
Jak przygotować fasolkę szparagową na zimę?
Fasolka szparagowa to przepyszne warzywo, które z powodzeniem może zastąpić mięsny obiad. Jest sycąca, bardzo odżywcza i smakuje zarówno młodszym, jak i starszym. Jeżeli chcecie zachować smak lata na dłużej, przygotujcie potężny zapas słoików. Przyda się także głębsza patelnia.
Fasolka szparagowa wekowana w słoikach
Składniki:
- 2 kilogramy fasolki szparagowej - zielonej lub żółtej,
- pulpa pomidorowa z 2 puszek,
- 2 cebule cukrowe,
- 3 marchewki,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- szczypta cukru.
- 2 łyżeczki octu jabłkowego,
- masło,
- olej.
Przygotowanie:
- Fasolkę szparagową dokładnie wypłuczcie i odetnijcie końcówki.
- Następnie pokrójcie ją w mniejsze kawałeczki i ugotujcie w osolonej wodzie.
- Gotujcie przez około 20 minut do miękkości - al dente.
- Podsmażcie na patelni olej i masło.
- Dodajcie obraną i startą marchewkę.
- Zeszklijcie posiekaną cebulkę.
- Przesmażcie kilka minut i dodajcie pulpę pomidorową.
- Doprawcie solą i pieprzem. Opcjonalnie dodajcie cukier.
- Dodajcie fasolkę i duście przez 5 minut.
- Wyparzcie dokładnie przygotowane słoiki.
- Przełóżcie masę i wekujcie w piekarniku lub w wodzie.
- Garnek z wodą wyłóżcie ściereczką i zagotujcie fasolkę pod przykryciem.
- Ułóżcie do góry dniem na blacie po około 20 minutach.
- Drugą opcją jest wekowanie w piekarniku, w 120 stopniach Celsjusza, przez 30 minut.
Właściwości odżywcze fasolki szparagowej - żółtej i zielonej
Nie od wczoraj wiadomo, że fasolka szparagowa jest bogatym źródłem błonnika i minerałów. Poniżej znajdziecie więcej dowodów na to, ze warto dołączyć ją do swojej diety:
- ma działanie przeciwnowotworowe,
- wspiera prawidłowe trawienie i przemianę materii,
- oczyszcza organizm z toksyn,
- obniża poziom złego cholesterolu,
- wzmacnia układ odpornościowy i pozwala na szybszą regenerację po rekonwalescencji,
- wspomaga w leczeniu artretyzmu,
- wspomaga odchudzanie,
- łagodzi PMS oraz objawy menopauzy,
- ma niski indeks glikemiczny, przez co jest polecana dla diabetyków
Komentarze