Kawiarnie oferują sporo odmian letniej kawy: kawy lodowe czyli ice coffee, kawy na zimno, kawy z kruszonym lodem... Jednak większość z nich to kawy mleczne lub z bitą śmietaną, w których jest mnóstwo kalorii - to praktycznie desery, a nie napoje. Zamiast orzeźwić, skutecznie „zamulają”. Bo tak działają kawy deserowe z mnóstwem słodkich dodatków. Istnieją również jednak inne, mniej znane, ale równie ciekawe i smaczne, a jednocześnie mniej obciążające organizm opcje. 

Kawa na zimno niejedno ma imię

Oprócz kaw z lodami czy z mlekiem natknąć się można czasami na tonic espresso. Pod tą nazwą kryje się nic innego niż mocny ekstrakt kawy z dodatkiem toniku i kostek lodu. Wystarczy wsypać do szklanki lód, dodać 150 ml toniku, odczekać chwilę, aż przestanie gazować i zalać przestudzonym espresso. Orzeźwia lepiej niż cokolwiek innego. Powstanie tego napoju wielu kawoszy przypisuje szwedzkiej baristce, właścicielce kawiarni i palarni kawy, Anne Lunnel.

Inną dość niszową propozycją jest kawa z sokiem z pomarańczy. Na temat jej pochodzenia nie wiadomo zbyt wiele, jednak przepis jest jeszcze prostszy. Wystarczy 150 ml zimnego soku z pomarańczy (najlepiej nie z koncentratu) zalać 50 ml mocnej kawy, dodać kilka kostek lodu i schłodzić w lodówce. 

Możecie też z kawą miksować owoce. Będzie lepiej nawadniała łatwo tracący płyny latem organizm. Idealnym owocem będzie do tego arbuz, który sam w większości składa się z wody. W przeszłości był on „owocem faraonów”. W starożytnym Egipcie jego kawałki wkładano do sarkofagu władcom na ostatnią drogę - na wypadek, gdyby byli spragnieni. Wy jednak, pijąc kawę z jego dodatkiem, poczujecie przypływ sił i energii.

Arbuza przed wykorzystaniem najlepiej schłodzić w lodówce. Kawę na zimno z arbuzem możecie potraktować jako wytrawną kawową lemoniadę (a właściwie „arbuzadę”) - choć w przepisie jest też miejsce na sok z połowy limonki. Jeśli nie słodzicie kawy i chcecie cukru tylko z owoców, możecie pominąć jego dodatek. 

Arbuzowa kawa na zimno - przepis

Składniki:

  • ok. 50 ml mocnej zaparzonej kawy
  • 2 grube plastry arbuza
  • ok. 150 ml wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • sok z połowy limonki

Opcjonalnie: kilka kostek lodu

Sposób przygotowania:

  1. Przestudźcie przygotowaną kawę. 
  2. Włóżcie na chwilę do lodówki szklankę, w której będziecie podawać kawę. Niech się ochłodzi.
  3. W międzyczasie zblendujcie arbuza z sokiem limonki, wodą, cukrem i ewentualnie kostkami lodu. Wyjmijcie szklankę z lodówki i przelejcie do niej arbuzową miksturę. 
  4. Zalejcie gotową, przestudzoną kawą i włóżcie do lodówki, schłodźcie gotowy napój przed podaniem.
  5. Podawajcie z dodatkowymi kostkami lodu.