Kocham botwinkę, odkąd pamiętam. Gdy byłam dzieckiem, z botwinki najczęściej robiło się zupę buraczkową z dodatkiem miodu, na ciepło lub chłodnik z botwinki z na maślance. Po litewsku, z jajkiem na twardo i chrzanem. Inną żelazną pozycją w letnim menu z botwinką był chłodnik z botwinki z rzodkiewką i ogórkiem. Otworzenie słoika z botwinką na zimę będzie w październiku i później czystą przyjemnością. Tym bardziej, że przygotowuje się ją błyskawicznie.

Botwinka na zimę - jak ją wykorzystywać? 

Botwinka w słoikach na zimę nadaje się nie tylko na zupę czy chłodnik. Po zmiksowaniu z kefirem, jogurtem lub maślanką, będzie też doskonałym, orzeźwiającym koktajlem. Koktajl z buraków, selera naciowego i jabłek to dla botwinki właściwe miejsce. Zakonserwowana botwinka nadaje się też do zrobienia wiosennej zupy w środku zimy, a także jako urozmaicenie dla surówek i sałatek, np. do sałatki śledziowej z buraczkami. Pasować będzie również do twarogu, np. jako nadzienie do pierogów z serem i szpinakiem.

Botwinka w słoikach na zimę to tylko kilka podstawowych składników. Koperek, czosnek i ocet jabłkowy w połączeniu z prostą solanką podkreślą słodycz buraczków i pomogą je zakonserwować. Wkład do słoików to tylko 3 składniki. Zalewa również składa się jedynie z 3 składników. Stąd metoda 3+3. 

Botwinka w słoikach na zimę - przepis

Składniki:

  • 5 pęczków botwinki
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 pęczki koperku

Dodatkowo: przegotowana, chłodna lub letnia woda (na każdy litr po 2-3 łyżki octu jabłkowego i 1 łyżka soli).

Sposób przygotowania:

  1. Zagotujcie wodę i rozpuśćcie w niej sól z octem. Przestudźcie.
  2. Wyszorujcie dokładnie botwinkę i opłuczcie liście wraz z koperkiem. Osuszcie. Bulwy oskrobcie starannie nożem.
  3. Pokrójcie buraczki wg uznania: w kawałki wielkości kęsa, w talarki lub w słupki. Liście i łodygi pokrójcie grubiej. 
  4. Posiekajcie drobno koperek, czosnek pokrójcie w plasterki. 
  5. Do wyparzonych słoików włóżcie na dno po porcji kopru i czosnku, przełóżcie botwinką, następnie znów przełóżcie przyprawami. Jako ostatnią warstwę dodajcie buraczki. 
  6. Letnią lub chłodną solanką zalejcie botwinkę w słoikach i mocno zakręćcie. 
  7. Słoiki przełóżcie do dużego garnka z dnem wyłożonym ściereczką. Zalejcie do 3/4 wysokości słoika wodą. 
  8. Zagotujcie i gotujcie przez 15 minut od momentu zagotowania wody.
  9. Wystudźcie w garnku. Botwinka w słoikach na zimę jest gotowa.