Żurek kujawski.

4.98 (188 ocen)

Chciałabym się podzielić przepisem na łatwy, szybki, tani i smaczny żurek kujawski. Nawet początkującej kucharce wyjdzie wyśmienicie. Idealny na Wielkanoc.

Składniki:

  • 3-4 laski surowej białej kiełbasy
    4 ziemniaki
    1 butelka żurku kujawskiego (zakwas)
    1 cebula
    łyżka smalcu
    sól
    jajka
Wystaw ocenę:

4.98 (188 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Żurek kujawski. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbasę zalewam wodą, zagotowuję i parzę przez 20 minut. Następnie wyjmuję kiełbasę i dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki. Solę i gotuję do miękkości. Gdy ziemniaki są już miękkie dodaję zakwas z butelki i zagotowuję. Dodaję pokrojoną w plasterki kiełbasę. Na smalcu podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę i gdy się zarumieni dodaję do zupy. W talerzu do zupy dodaję ugotowane na twardo jajko.
    By był gęściejszy można zaciągnąć go wodą z mąką. (1,2szkl. wody i 1 łyżka mąki).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować