Chciałabym się podzielić przepisem na łatwy, szybki, tani i smaczny żurek kujawski. Nawet początkującej kucharce wyjdzie wyśmienicie. Idealny na Wielkanoc.
Żurek kujawski. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kiełbasę zalewam wodą, zagotowuję i parzę przez 20 minut. Następnie wyjmuję kiełbasę i dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki. Solę i gotuję do miękkości. Gdy ziemniaki są już miękkie dodaję zakwas z butelki i zagotowuję. Dodaję pokrojoną w plasterki kiełbasę. Na smalcu podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę i gdy się zarumieni dodaję do zupy. W talerzu do zupy dodaję ugotowane na twardo jajko.
By był gęściejszy można zaciągnąć go wodą z mąką. (1,2szkl. wody i 1 łyżka mąki).
Komentarze