Zupa ze świeżych ogórków

4.99 (153 ocen)

  • 50 min

Zupę robi się bardzo szybko,zamiast świeżych warzyw można użyć torebkę mrożonej włoszczyzny.

  • 50 min

Składniki:

  • 300 g marchewki
    100 g korzenia selera
    100 g korzenia pietruszki
    0,5 małego pora
    2 duże ziemniaki
    1000 g ogórków (długich sałatkowych)
    1 łyżka masła
    3 łyżki posiekanego koperku
    2 litry warzywnego bulionu
    3 ząbki czosnku(niekoniecznie)
    150 ml kwaśnej śmietany
    1 łyżka mąki
    sól
Wystaw ocenę:

4.99 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zupa ze świeżych ogórków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew,seler,zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • 2. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę,a por na półplasterki.
  • 3. Warzywa włożyć do garnka i zalać warzywnym bulionem(można dodać posiekany czosnek),gotować do miękkości.
  • 4. W międzyczasie obrać ogórki i pokroić w kostkę.
  • 5. Na patelni rozpuścić masło,dodać ogórki i poddusić na szklisto.
  • 6. Podsmażone ogórki wrzucić do gotujących się warzyw,dodać koperek.
  • 7. Całość zabielić śmietaną wymieszaną z mąką, zagotować i doprawić solą.

Porady

Smak zupy można zmienić dodając do talerza jedną łyżeczkę tartego chrzanu ze słoiczka

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować