Pieczone gołąbki to specjał mojej mamy. Ona nauczyła mnie je przygotowywać. Nie wyobrażam sobie innych, niż gołąbki z piekarnika. Dodam, że najsmaczniejszą częścią jaką mają gołąbki pieczone to przyrumieniona kapusta. Polecam przepis na gołąbki zapiekane w piekarniku.
4.18 (329 ocen)
Porady
Zamiast mięsa można dać dobrą surową białą kiełbasę, obraną z osłonki.
Aby przygotować domowe pieczone gołąbki należy wziąć główkę młodej kapusty, 1 kg mięsa mielonego wieprzowego, 1 woreczek ugotowanego białego ryżu, 1 cebula, 2 jajka,3-4 łyżki kaszy manny, sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku, 3 łyżki majeranku i olej. Na sos pomidorowy do gołąbków pieczonych potrzeba 750 ml passaty pomidorowej, 200 ml bulionu warzywnego lub wody, 200 ml śmietanki 30 % oraz sól i pieprz do smaku.
Z kapusty ostrym nożem należy wyciąć głąb, następnie wrzucić do dużego garnka i zalać wodą. Potem trzeba gotować na małym ogniu i ściągać widelcem stopniowo sparzone liście z kapusty, odkładać na talerz. Następnie cebulę można obrać i drobno posiekaną zeszklić na odrobinie oleju albo zetrzeć na tarce do mięsa mielonego. Potem mięso mielone na farsz na gołąbki z piekarnika należy wrzucić do miski, dodać ugotowany i zimny ryż, startą na tarce cebulę, wbić jajka, wsypać kaszkę mannę i dodać przyprawy. Wszystkie składniki należy wyrobić ręką na spójna masę.
Kolejnym krokiem jest formowanie mięsno – ryżowych porcji i układanie ich na liściu kapusty. Następnie gołąbki pieczone w piekarniku trzeba zrolować i podwinąć boki kapusty pod spód. Tak przygotowane gołąbki z piekarnika należy układać w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem, a na dnie naczynia ułożyć parę liści z kapusty.
W garnku należy zagotować passatę pomidorową z bulionem, a następnie odlać trochę do małej miseczki i wlać śmietankę. Składniki na sos należy wymieszać i z powrotem przelać do garnka, doprawić do smaku solą i pieprzem, następnie zalać gołąbki w naczyniu żaroodpornym. Zalane gołąbki z piekarnika można przykryć pozostałymi liśćmi z kapusty przykryć folia aluminiową.
Wiele zależy od wielkości jaką mają gołąbki z piekarnika. Najczęściej gołąbki pieczone należy wstawić do piekarnika na godzinę i piec w temperaturze 180°C. Bliżej końca pieczenia należy zdjąć z wierzchu folię, aby gołąbki pieczone mogły się zarumienić. Gotowe pieczone gołąbki można posypać posiekanym koperkiem. Ten szybki obiad uda się każdemu.
Komentarze