Gołąbki z piekarnika

4.18 (329 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób

Pieczone gołąbki to specjał mojej mamy. Ona nauczyła mnie je przygotowywać. Nie wyobrażam sobie innych, niż gołąbki z piekarnika. Dodam, że najsmaczniejszą częścią jaką mają gołąbki pieczone to przyrumieniona kapusta. Polecam przepis na gołąbki zapiekane w piekarniku.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Duża ugotowana biała kapusta
    Farsz:
    1,30-1,50 kg surowego mięsa mielonego
    2 woreczki ugotowanego na sypko ryżu (nie za miękki)
    2 cebule-pokrojone w kostkę przesmażone na szklisto
    4 ząbki czosnku -przeciśniętego przez praskę
    sól ,pieprz według uznania
    słodka papryka- do posypania gotowych gołąbków
Wystaw ocenę:

4.18 (329 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gołąbki-przepis z piekarnika:
    Aby przygotować gołąbki z piekarnika należy najpierw wyciąć głąb z kapusty. Wtedy liście będą łatwiej odchodziły. Następnie na małym ogniu trzeba ugotować kapustę, kolejno wyjmując widelcem sparzone listki.
  • 2. Następnie składniki farszu na pieczone gołąbki należy wymieszać i doprawić (wszystkie składniki oprócz papryki).
  • 3. Do każdego listka kapusty należy dać około 2 łyżek farszu na gołąbki pieczone i zawinąć.
  • 4. Następnie należy przygotować blaszkę z piekarnika, którą trzeba skropić oliwą lub ułożyć na niej wiórki margaryny. Na to należy położyć niepotrzebne liście z ugotowanej kapusty. Po czym trzeba ułożyć przygotowane gołąbki z piekarnika i posypać słodką papryką. Następnie do gołąbków z piekarnika trzeba dolać szklankę wody do blaszki.
  • 5. Gołąbki zapiekane w piekarniku należy piec około 75 minut w 180 stopniach Celsjusza,często podlewając gorącym wytworzonym sosem z pieczonych gołąbków. Gołąbki pieczone w piekarniku są gotowe do podania.

Porady

Zamiast mięsa można dać dobrą surową białą kiełbasę, obraną z osłonki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Jak zrobić gołąbki w piekarniku?

Aby przygotować domowe pieczone gołąbki należy wziąć główkę młodej kapusty, 1 kg mięsa mielonego wieprzowego, 1 woreczek ugotowanego białego ryżu, 1 cebula, 2 jajka,3-4 łyżki kaszy manny, sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku, 3 łyżki majeranku i olej. Na sos pomidorowy do gołąbków pieczonych potrzeba 750 ml passaty pomidorowej, 200 ml bulionu warzywnego lub wody, 200 ml śmietanki 30 % oraz sól i pieprz do smaku.

Z kapusty ostrym nożem należy wyciąć głąb, następnie wrzucić do dużego garnka i zalać wodą. Potem trzeba gotować na małym ogniu i ściągać widelcem stopniowo sparzone liście z kapusty, odkładać na talerz. Następnie cebulę można obrać i drobno posiekaną zeszklić na odrobinie oleju albo zetrzeć na tarce do mięsa mielonego. Potem mięso mielone na farsz na gołąbki z piekarnika należy wrzucić do miski, dodać ugotowany i zimny ryż, startą na tarce cebulę, wbić jajka, wsypać kaszkę mannę i dodać przyprawy. Wszystkie składniki należy wyrobić ręką na spójna masę.

Kolejnym krokiem jest formowanie mięsno – ryżowych porcji i układanie ich na liściu kapusty. Następnie gołąbki pieczone w piekarniku trzeba zrolować i podwinąć boki kapusty pod spód. Tak przygotowane gołąbki z piekarnika należy układać w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem, a na dnie naczynia ułożyć parę liści z kapusty.

W garnku należy zagotować passatę pomidorową z bulionem, a następnie odlać trochę do małej miseczki i wlać śmietankę. Składniki na sos należy wymieszać i z powrotem przelać do garnka, doprawić do smaku solą i pieprzem, następnie zalać gołąbki w naczyniu żaroodpornym. Zalane gołąbki z piekarnika można przykryć pozostałymi liśćmi z kapusty przykryć folia aluminiową.

Ile piec gołąbki w piekarniku?

Wiele zależy od wielkości jaką mają gołąbki z piekarnika. Najczęściej gołąbki pieczone należy wstawić do piekarnika na godzinę i piec w temperaturze  180°C. Bliżej końca pieczenia należy zdjąć z wierzchu folię, aby gołąbki pieczone mogły się zarumienić. Gotowe pieczone gołąbki można posypać posiekanym koperkiem. Ten szybki obiad uda się każdemu.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować