zupa z groszku konserwowego

4.49 (190 ocen)

  • 60 min

Ulubiona zupa synka, obowiązkowo musi być raz w tygodniu :)

  • 60 min

Składniki:

  • udko
    marchew
    kawałek selera
    garść suszonej włoszczyzny
    3-5 ziemniaków
    kostka rosołowa
    puszka groszku konserwowego
    łyżka mąki do zagęszczenia zupy
    słodka śmietana do zabielenia zupy
    posiekany koperek lub natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.49 (190 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z groszku konserwowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso należy dokładnie oczyszcić i umyć . Zalać wodą (ok 1,5 - 2litrów) i zagotować. Łyżką cedzakową zbierać szumowiny.Warzywa pokroić w kostkę. Marchew i selera dodać do zupy. Podgotować i dodać suszoną włoszczyznę oraz kostkę rosołową. Gotować do momentu aż warzywa będą półmiękkie, wtedy należy dołożyć ziemniaki i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania wrzucić odsączony groszek. Mąkę rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody , zahartować łyżką zupy i wlać do garnka . Na koniec dodać śmietanę i posiekane zioła.

Porady

Czasem dodaję do zupy drobny makaron np gwiazdeczki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować