Zupa krem z groszku konserwowego

4.42 (207 ocen)

  • 25 min

Bardzo szybka, prosta i tania zupa. Smaczna sama albo z grzankami, groszkiem ptysiowym czy jajkiem na twardo.

  • 25 min

Składniki:

  • 1 puszka groszku konserwowego
    1 cebula
    1-2 ząbki czosnku
    1 serek topiony ( 100g)
    ok 1l bulionu ( może być z kostki )
    pół szklanki mleka
    przyprawy do smaku: sól, pieprz, carry, maggi
    pietruszka
    olej/ oliwa
Wystaw ocenę:

4.42 (207 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Zupa krem z groszku konserwowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa krem z groszku konserwowego 1. W garnku na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli wlewamy całą zawartość puszki ( groszek + woda) oraz bulion. Gotujemy ok 10 minut. Dodajemy mleko, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze ok 2 min. Zdejmujemy z ognia, dodajemy serek topiony i miksujemy blenderem. Podajemy posypane natką pietruszki z groszkiem ptysiowym. Smacznego!

Porady

Krem można wzbogacić startym serem żółtym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek Groszek konserwowy Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować