Najlepsza zupa pomidorowa wg przepisu mojej Mamy:)
40 min
Składniki:
na bazę zupy:
2 duże podudzia z kurczaka lub 4 małe pałki
pęczek włoszczyzny
przecier pomidorowy ( w sloiczku o pojemności 190 g)
torebka ryżu
opcjonalnie smietana do zup
sól, pieprz, liśc laurowy, ziele angielskie
Zupa pomidorowa z ryżem (tradycyjna) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Robimy bazę na zupę - mięso zalewamy woda, tak aby je przykryła . Gdy sie zagotuje i zaczna sie robić szumowiny, nalezy odlać całą wodę, opłukac mięso z powstałej piany i ponownie zalać czystą wodą. Włożyć włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarenkacj i sól do smaku. Teraz można tez wsypac ryż. Gotować na małym ogniu przez około 30 minut, z lekko uchyloną pokrywką. Potem dodajemy niecały słoiczek przecieru, do smaku, ja uzywam około 3/4 słoiczka. Przed podaniem włosczyznę mozna pokroic w kosteczkę i dodać do zupy. Jesli ktos lubi, może dodać smietanę.
Porady
Ugotowane mięso z bazy na zupę można wykorzystać i wkroic do zupy lub tez uzyć do innego przepisu np na sałatkę.
Komentarze