Zupa krem z rzeżuchą i jajkiem

0 (0 ocen)

  • 10 min

Zupa idealna na Wielkanocny stół.

  • 10 min

Składniki:

  • 1/2 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
    1 szklanka rzeżuchy
    4 dość duże ziemniaki
    3 łyżki śmietany (18 %)
    1/2 łyżki masła
    sól do smaku
    3 jajka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Jajko

Zupa krem z rzeżuchą i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gotujemy ziemniaki z masłem 1. 4 duże ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, zalewamy 1,5 szklanki wody, dodajemy 1/2 łyżki masła i gotujemy.
  • Dodane rzeżucha do zupy 2. Pod koniec gotowania wrzucamy 1 szklankę rzeżuchy (wcześniej opłukanej pod bieżącą wodą).
  • Zmiksowana zupa z rzeżuchy 3. Po ugotowaniu wszystkiego garnek zdejmujemy z ognia i miksujemy na gładką konsystencję.
  • Dodajemy śmietanę do zupy z rzeżuchy 4. Wlewamy 1/2 litra bulionu warzywnego lub drobiowego. Mieszamy, ponownie stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy 3 łyżki śmietany, solimy do smaku i całość mieszamy.
  • Zupa krem z rzeżuchą i jajkiem 5. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w ćwiartki. Gotową zupę rozlewamy do talerzy. Na wierzch każdego talerza z zupą kładziemy po 3 ćwiartki ugotowanego jajka, dekorujemy rzeżuchą i keksem śmietany.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Rzeżucha

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować