Sernik z kruszonką

0 (0 ocen)

Ciasto na każdą okazję i bez okazji

Składniki:

  • Masa serowa:
    75 dag białego twarogu
    1/3 szklanki kaszy manny
    6 jajek
    20 dag cukru
    15 dag suszonych moreli
    10 dag masła
    1 cukier waniliowy

    Kruszonka:
    15 dag mąki
    2 łyżki kakao
    12 dag masła
    10 dag cukru pudru

Sernik z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-218l62l 1. Masa serowa:
    Twaróg przepuścić przez maszynkę. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem. Z białek ubić pianę. Do zmielonego twarogu stopniowo dodawać utarte żółtka. Dodać kaszę i wcześniej sparzone (ok. 15 min.) morele pokrojone w kostkę. Na końcu dodać ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać.

    Kruszonka:
    Masło stropić na wolnym ogniu i przestudzić. Wszystkie składniki wymieszać, następnie podzielić na 3 części, zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na ok. 1 h.

    Kruszonkę wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce o dużych oczkach dwie części. Wyłożyć na spód blachy wysmarowanej wcześniej blachy o wymiarach 24 x 28 cm.

    Na kruszonkę wyłożyć masę serową. Zetrzeć resztę kruszonki i rozłożyć na masie serowej. Wstawić do piekarnika.

    Piec ok. 60 min w 180 C

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy