Zupa-krem z pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do gotującego się bulionu dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, cebulkę i warzywa z włoszczyzny pokrojone w talarki. Gotujemy chwilę do miękkości warzyw i wyjmujemy kilka talarków marchewek- które posłużą nam do dekoracji.
2.Pieczarki dokładnie myjemy. Kilka ok 15szt zostawiamy a pozostałe ścieramy na tartce o grubych oczkach. Starte pieczarki smażymy na łyżce masła i dodajemy do gotowego bulionu.
3.Dodajemy serek topiony i całość miksujemy na gładką masę, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.
4.Pozostałe pieczarki dzielimy na pół lub ćwiartki i smażymy w 2 łyżkach masła na złoty kolor, doprawiamy pieprzem, solą.
5.Podgrzewamy krem, doprawiamy i posypujemy siekaną natką pietruszki lub tymiankiem. Do każdej porcji dajemy wcześniej ugotowaną i odłożoną marchewkę oraz nasze połówki pieczarek.
Porady
Zupa doskonale smakuje z grzankami ziołowymi, groszkiem ptysiowym lub małym makaronem.
Komentarze