Zupa krem z pieczarek

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min
  • Dla 5 osób

To idealna propozycja na pyszną oraz sytą zupę, która posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Jest niezwykle kremowa oraz aromatyczna. Jej niewątpliwą zaletą jest również to, że można ją ekspresowo przygotować o każdej porze roku.

  • 40 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • mięso na wywar (opcjonalnie)
    750 ml wody
    300-400g pieczarek
    3 ziemniaki
    1 marchewka (duża)
    1 pietruszka
    1 cebula
    kawałek selera
    3 listki laurowe
    3 ziarenka ziela angielskiego
    sól, pieprz
    150 ml śmietanki 12-18%
    Dodatkowo:
    1 łyżka masła
    Ponadto:
    groszek ptysiowy do podania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Zupa krem z pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso zalać zimną wodą i zagotować.
    Następnie wodę zlać, mięso opłukać i nalać 750 ml świeżej.
    Do garnka dodać pokrojone ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, selera, ziele angielskie i listki laurowe oraz odrobinę soli.
    W międzyczasie na maśle podsmażyć uprzednio posiekaną cebulę oraz obrane i pokrojone w plasterki pieczarki.
    Następnie całość przełożyć do gotującej się zupy i gotować do miękkości wszystkich składników.
    Na końcu dolać śmietankę oraz wszystko zblendować na kremową konsystencję.
    Gotową zupę doprawić do solą z pieprzem.
    (Jeśli zupa jest za gęsta to należy do niej dolać odrobinę wody oraz ponownie ją zagotować.)
    Zupę podawać z groszkiem ptysiowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować