Zupa - krem z białych warzyw i pieczonymi korzeniami

4.5 (161 ocen)

krem jest bardzo delikatny i wyśmienity w smaku, a co najważniejsze można go przyrządzić ze świeżych warzyw nawet zimą.

Składniki:

  • Potrzebne będą:
    Krem:
    5 średnich ziemniaków
    2 duże pietruszki (korzeń)
    1/2 bulwy selera
    2 litry bulionu warzywnego (najlepszy jest domowy)
    śmietana 18% lub jogurtu naturalnego
    sól, pieprz, rozmaryn

    Warzywa:
    marchew
    seler
    pietruszka
    czosnek
    rzodkiewka
    oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Zupa - krem z białych warzyw i pieczonymi korzeniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pieczone warzywa 1. Wykonanie:
    Krem:
    Ugotować warzywa w bulionie, doprawić solą, pieprzem i rozmarynem, zmiksować na gładką masę, dodać śmietanę/jogurt.
    Warzywa:
    Oprószyć wszystko solą morską i młotkowanym pieprzem, skropić oliwą i piec, aż warzywa mocno się zarumienią tj. jakieś 30 minut w 200°C.

    Krem wlewamy do miseczek i dekorujemy pieczonymi jarzynami.

Porady

Można zamiast bulionu warzywnego dodać z kostki- rosół z kury z pietruszką i lubczykiem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować