Zupa imbirowo-dyniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Dynie kroimy w kostkę. Idealnie jest upiec ją w piekarniku przed dodaniem do zupy. W tym celu smarujemy kawałeczki dyni oliwom i delikatnie solimy, rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy około pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 170st.
2. Cebule kroimy w pióra i smażymy na rozgrzanej w garnku oliwie. Gdy się zeszkli dodajemy startą na tarce marchew. Dusimy całość, aż marchew zmięknie i dodajemy upieczone kawałki dyni. Można również dodać dynię surową i dusić ją razem z marchwią, choć pieczenie wydobywa z dyni aromat, więc polecam tę opcję. Na koniec dodajemy starty na tarce imbir. Całość zalewamy sokiem pomarańczowym do poziomu warzyw. Uwaga - sok pomarańczowy jest kwaśny, więc jeśli dodacie go zbyt wcześnie warzywa nigdy się nie ugotują!
3. Zupkę studzimy i miksujemy na gładki krem, a następnie doprawiamy wymienionymi przyprawami (według uznania można zmienić nieco ich ilość).
4. Opcjonalnie - jeśli sok który użyliśmy był bardzo kwaskowy można dodać łyżkę miodu
Komentarze