Zupa imbirowo-dyniowa

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Rozgrzewający, aromatyczny krem dyniowy.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - dynia Hokkaido: 1 kilogram
    - marchew: 3 sztuki
    - Cebule: 3 sztuki
    - korzeń imbiru, cm: 2 sztuki
    - kurkuma: 1 łyżeczka
    - gałka muszkatowłowa: 0.5 łyżeczki
    - cynamon: 0.25 łyżeczki
    - ostra papyka mielona: 0.25 łyżeczki
    - Sok ze świeżych pomarańczy: 300 mililitrów
    - oliwa: 3 łyżki
    - sól: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa imbirowo-dyniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupadyniowa 1. 1. Dynie kroimy w kostkę. Idealnie jest upiec ją w piekarniku przed dodaniem do zupy. W tym celu smarujemy kawałeczki dyni oliwom i delikatnie solimy, rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy około pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 170st.

    2. Cebule kroimy w pióra i smażymy na rozgrzanej w garnku oliwie. Gdy się zeszkli dodajemy startą na tarce marchew. Dusimy całość, aż marchew zmięknie i dodajemy upieczone kawałki dyni. Można również dodać dynię surową i dusić ją razem z marchwią, choć pieczenie wydobywa z dyni aromat, więc polecam tę opcję. Na koniec dodajemy starty na tarce imbir. Całość zalewamy sokiem pomarańczowym do poziomu warzyw. Uwaga - sok pomarańczowy jest kwaśny, więc jeśli dodacie go zbyt wcześnie warzywa nigdy się nie ugotują!

    3. Zupkę studzimy i miksujemy na gładki krem, a następnie doprawiamy wymienionymi przyprawami (według uznania można zmienić nieco ich ilość).

    4. Opcjonalnie - jeśli sok który użyliśmy był bardzo kwaskowy można dodać łyżkę miodu
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować