TURECKA KOFTA (KÜRT KÖFTESİ)

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób

Pyszne pulpeciki z kaszy bulgur

  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy bulgur
    1/2 szklanki mąki (użyłam razowej)
    1 jajko
    sól, pieprz do smaku
    1 łyżeczka suszonej papryki czerwonej
    1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

    sos:
    1 łyżka oliwy
    1 puszka pomidorów krojonych
    1/2 cebuli
    szczypta chilli
    1/2 łyżeczki estragonu
    sól

    dodatkowo:
    jogurt bałkański lub grecki (a najlepiej turecki, ale nie spotkałam w Polsce)
    1 ząbek czosnku
    natka pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Turecka kofta (kürt köftesi̇) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Kaszę bulgur gotujemy w 2 szklankach osolonej wody 2 minuty i pozostawiamy, aż wchłonie wodę i przestygnie.

    2. W między czasie przygotowujemy sos. Cebulę siekamy drobno i przesmażamy na rogrzanej oliwie. Dodajemy pomidory i resztę składników przesmażamy razem około 10 minut, aby z pomidorów odparowała część wody.

    3. Do kaszy bulgur dodajemy 1 jajko, mąkę oraz pozostałe składniki. Ciasto powinno być dosyć zwarte. Formujemy z ciasta kulki, w których robimy wgłębienie tak, aby przypominały nasze kluski śląskie.

    4. Wstawiamy garnek z wodą na palnik, zagotowujemy i wrzucamy do wrzącej wody uformowane kotleciki. Gotujemy około 5minut od wypłynięcia.

    5. Kotleciki odcedzamy i wrzucamy do przygotwanego wcześniej sosu pomidorowego.

    6. Podajemy posypane posiekaną natką pietruszki wraz z jogurtem bałkańskim doprawionym solą i wyciśniętym ząbkiem czosnku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Turecka Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować