Zrazy sarniny z boczkiem wędzonym

4.5 (168 ocen)

  • 3 godz.

Tak zrobione zrazy podałam rodzicom w ich rocznicę ślubną, bardzo im smakowało z butelką czerwonego wytrawnego wina.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 0,5 kg udźca bez kości
    4 ząbki czosnku
    0,25 kg boczku wędzonego
    korzeń pietruszki
    100 ml białego wina wytrawnego
    2 łyżki mąki
    sól
    pieprz
    tymianek
    suszona natka pitruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zrazy sarniny z boczkiem wędzonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w plastry, zbić tłuczkiem, natrzeć czosnkiem z solą i pieprzem, układać jeden na drugim. Zostawić na 2 godziny. Na połowie każdego zraza położyć plaster boczku i posypać natką oraz tymiankiem. Złożyć obtoczyć w mące i obsmażyć na gorącym tłuszczu z obu stron. Dodać korzeń pietruszki starty na tarce i podlać winem. Dusić kilka minut.

Porady

Podawać gorące z ziemniakami bądź kaszą + buraczki. Idealne danie na zimny dzień

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sarnina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować